![]() |
Kuva: http://www.uef.fi |
keskiviikko 31. lokakuuta 2012
Voiko liiasta D-vitamiinista olla haittaa?
Suomessa liian alhainen D-vitamiinin saanti voi olla ongelma erityisesti pimeiden talvikuukausien aikana, kun D-vitamiinia ei muodostu iholla. Alhaisen D-vitamiinin saannin tiedetään liittyvän ainakin luuston terveyteen, sääteleehän se luustolle tärkeän kalsiumin aineenvaihduntaa. Väestötutkimuksissa alhaiseen saantiin on liittynyt myös lisääntynyt syöpien sekä sydän- ja verisuonitautien riski. Itä-Suomen yliopistossa ollaankin käynistämässä aiheeseen liittyvää laajaa D-vitamiinitutkimusta.
Tunnisteet:
D-vitamiini,
ravintolisä,
ravitsemus,
sydän,
syöpä,
terveys
sunnuntai 28. lokakuuta 2012
Avoimet ovet vetivät väkeä
Technobody-kuntosalin avoimet ovet keräsivät runsaan joukon harjoittelusta kiinnostuneita henkilöitä paikalle. Osa uskaltautui jopa treenaamaan uusilla laitteilla. Uudistettu sali keräsi runsaasti kiitosta monipuolisesta laitevalikoimastaan. Laitetoimittaja Slingshot Oy:n Thomas Pokela teki täyden päivätyön kertoessaan paikalla olijoille Star Trac ja David -laitteiden monipuolisista harjoittelumahdollisuuksista.
Thomas Pokela, Slingshot Oy |
Thomas esittelee Star Tracin jalkaprässiä |
keskiviikko 24. lokakuuta 2012
Technobody-kuntosalilla avoimet ovet
![]() |
Ennen.. |
![]() |
...jälkeen |
Uudistuneella Technobody-kuntosalilla avoimet ovet torstaina 25.10. klo 14-17. Paikalla ainakin Terveyssatama ja laitetoimittaja Slingshot:n edustaja. Tule moikkaamaan! Osoite: Technopolis Helsinki-Vantaa Teknobulevardi 3-5, 01530 VANTAA
torstai 11. lokakuuta 2012
Technobodyn uudet kardiolaitteet ovat salin keihäänkärki
Osa 2. kardiolaitteet
Helsinki-Vantaa lentokentän kupeessa Technopolis-toimitiloissa sijaitseva Technobody-kuntosali on saanut täysin uudet kalusteet. Salin kardiolaiteet ovat yhtä lukuun ottamatta Star Trac -merkkisiä. Kalifornialainen Star Trac on aloittanut fitness-puolen toimintansa juuri kardiolaitteiden parissa ja onkin sillä saralla ehdottomasti yksi maailman suurimmista toimittajista.
![]() |
Technobodyn kardio-osastolla kelpaa hikoilla |
keskiviikko 29. elokuuta 2012
Flunssien ja mahatautien esto on urheilijoille tuiki tärkeää
Jan Sundell |
Kirjoittaja Jan Sundell on lääketieteen tohtori, sisätautiopin dosentti, sisätautien erikoislääkäri, kehonrakentaja (CBB) ja toimii ylilääkärinä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Dr. Body kirjoittaa myös kolumnia Body-lehdessä ja on uuden Hanki lihasta, polta rasvaa -kirjan kirjoittaja.
Flunssa ja virusmahatauti
Flunssa
on viruksen, kuten rinovirus, aiheuttama ylähengitystieinfektio. Mahataudilla
taas tarkoitetaan yleensä viruksen, kuten rotavirus, aiheuttamaa
suolistoinfektiota. Vaikka nämä virustaudit ovat yleensä vaarattomia niin ne
ovat varsinkin kuntoilijoille harmillisia, koska tulee taukoa harjoitteluun. Lihasvoimatreenaajia
ei myöskään innosta ajatus, että ne verottavat lihasmassaa, jonka takaisin
saaminen vie aikansa.
Tunnisteet:
flunssa,
Hanki lihasta polta rasvaa,
Jan Sundell,
mahatauti
maanantai 13. elokuuta 2012
Uudistunut Technobody on vertaansa vailla
Osa 1. Painopakkalaitteet
Helsinki-Vantaa lentokentän kupeessa Technopolis-toimitiloissa sijaitseva Technobody-kuntosali on saanut täysin uudet laitteet. Sali on pakattu täyteen viimeisimmällä teknologialla ja ominaisuuksilla varustettuja kuntosalilaitteita. Sali täyttää nyt nimensä edellytykset mallikkaasti.![]() |
Technobody |
Tunnisteet:
kuntosali,
kuntosaliohjaus,
Star Trac,
Technobody,
Technopolis,
Vantaa
perjantai 15. kesäkuuta 2012
Omega-3-lisät hyödyttömiä diabeetikoille?
Tyypin 2 diabetestä sairastavilla on suuri riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Väestötutkimuksissa suuri omega-3-rasvahappojen eikosapentaeenihapon (EPA) ja dokosaheksaeenihapon (DHA) saanti lähinnä kalasta on liittynyt alhaisempaan sydänkuolleisuuteen. Näin omega-3-rasvahappoja sisältäviä kalaöljyvalmisteita on markkinoitu ja myyty valtavia määriä juuri sydänterveyttä edistämään.
![]() |
Kuva: pronutritionist.net |
Tunnisteet:
diabetes,
omega-3,
Pronutritionist,
ravintolisä,
terveys
maanantai 11. kesäkuuta 2012
Protaus - osa 2
Protaajan eväät? |
tiistai 5. kesäkuuta 2012
Pohjoismaiset ravitsemussuositukset
Pohjoismaisten ravitsemussuositusten 2012 energiaravintoaineiden jakaumaa ja ravintoaineita käsittelevän 1. luvun luonnos löytyy täältä. Näistä tullaan varmasti keskustelemaan vielä runsaasti mediassa.
![]() |
Kuva: www.sxc.hu |
torstai 24. toukokuuta 2012
Voimaharjoittelu ja nestetasapaino
Näin kesän kynnyksellä on hyvä muistaa, kuinka tärkeää nestetasapainon säilyttäminen urheilussa oikeastaan onkaan. Hikoilu säätelee elimistön lämpötilaa. Lihasten aineenvaihdunnallinen hyötysuhde on hyvä silloin kun niiden lämpötila on 38-39 astetta. Ihminen voi hikoilla lyhyissä suorituksissa jopa 4 litraa tunnissa, mutta nesteen imeytymisnopeus on vain noin 0,8 litraa tunnissa. Näin on selvää, että nestetasapainon on syytä olla kohdallaan jo ennen suoritusta. Yli tunnin kestävissä suorituksissa nestevajetta täytyy korvata suorituksen aikana juomalla.
![]() |
www.sxc.hu |
Tunnisteet:
karppaus,
kuntosaliharjoittelu,
nestetasapaino,
urheiluravitsemus
maanantai 23. huhtikuuta 2012
Viisautta netin diettiviidakossa
Vieraskirjoituksen kirjoittaja esiintyy somessa nimimerkillä Sugarmindy. Kirjoitus liittyy netin tietotulvaan ja diettien viidakkooon, jossa ammattilaisenkin on vaikea pysyä kärryillä. Hienoa, että Sugarmindy on löytänyt kultaisen keskitien! Sugarmindyn blogi: Sokeri raapustaa
Vähärasvaista, rasvatonta. Paljon hiilihydraatteja,
kaloreiden tarkkailua ja ruokien grammalleen punnitsemista. Ei kun sittenkin
paljon rasvaa ja vähän hiilareita. Eikun... Pää pyörii suunnasta toiseen kuin
tennisottelussa.
![]() |
Kuva: www.pronutritionist.net |
Olen rypönyt laihduttajan viidakossa kohta kymmenen vuotta.
Vähärasvaisuus tai melkein täysin rasvaton ruokavalio oli kuitenkin tätä ennen
ollut tiukasti mielessä ja mielikuvissa. Opetettiinhan koulussakin, että rasva
ja rasvaiset ruuat ovat epäterveellisiä, aiheuttavat sydän- ja
verisuonitauteja, nehän suorastaan
tappavat ja ovat epäonnistuneen ihmisen merkki. Ruokalautaselle kuului
tiiviisti aamuisin kaurapuuro banaanilla höystettynä ja rasvaton maito,
lounaaksi vihanneksia täysjyväpastaa tai -riisiä tai perunoita. Ei missään
nimessä kuitenkaan mitään rasvaa tai rasvaista, ei edes salaatinkastiketta.
Välipalaksi rasvaton jogurtti, ja päivälliseksi samantapainen satsi kuin
lounaallakin. Ei kuulosta periaatteessa mitenkään huonolta ruokavaliolta,
eihän?
Tunnisteet:
hormonidieetti,
Kaisa Jaakkola,
karppaus,
paleo,
Pronutritionist,
ravitsemus,
Sugarmindy
keskiviikko 11. huhtikuuta 2012
Tulehdus ja ruokavalio
Tuoreessa ProBody-lehdessä on kirjoitukseni ravinnon ja tulehduksen yhteyksistä ja merkityksestä. Tulehduksesta ja sen hillitsemisestä ennustetaan tulevan seuraava suuri trendi ravitsemustieteen piirissä. Valtameren toisella puolella näin taitaa jo ollakin.
Ensimmäisessä jutussa kirjoitin omega-rasvahapoista ja muista tulehdukseen vaikuttavista ravintoaineista, liikuntaa unohtamatta. Toisessa jutussa mennään ruoka-ainetasolle ja annetaan esimerkki terveellisestä ruokavaliosta.
Ensimmäisessä jutussa kirjoitin omega-rasvahapoista ja muista tulehdukseen vaikuttavista ravintoaineista, liikuntaa unohtamatta. Toisessa jutussa mennään ruoka-ainetasolle ja annetaan esimerkki terveellisestä ruokavaliosta.
Ravinnon GI ei ole yhteydessä diabetesriskiin
Ravinnon hiilihydraattien aiheuttama verensokerin nopea nousu (glycemic index, GI) ei näytä lisäävän riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Myöskään hiilihydraattikuormalla (glycemic load, GL) ei ollut yhteyttä diabetekseen. Tämä käy ilmi THL:n tutkijan Minna Similän tuoreesta väitöskirjasta. Sen sijaan ravinnon rasvan ja eläinperäisen proteiinin korvaaminen hiilihydraateilla glykeemisestä indeksistä riippumatta pienentää diabetesriskiä.
Kasviperäisen proteiinin korvaamisesta hiilihydraateilla ei ollut hyötyä diabetesriskin suhteen. Similä huomioi, että nämä proteiinit ja hiilihydraatit ovat usein peräisin samoista ruoka-aineista kuten viljoista. Kasvikunnan tuotteita painottavan ruokavalion on jo aiemminkin huomattu olevan edullinen diabeteksen suhteen. Lue esimerkiksi tutkija Jukka Montosen ansiokas väitöskirja aiheesta.
![]() |
Kuva: www.sxc.hu |
Tunnisteet:
diabetes,
GI,
GL,
Jukka Montonen,
Minna Similä
lauantai 31. maaliskuuta 2012
LCHQ
Fredrik Paulún on muovaillut oman versionsa vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. LCHQ tulee sanoista Low Carb High Quality eli laadukasta vähähiilihydraattista. Laadulla tarkoitetaan rasvan, hiilihydraattien ja myös proteiinin laatua. Tavoitteena on luoda ympäristö, jossa on mahdollista polttaa rasvaa, kehittää lihaksia ja välttää tulehdustilaa.
Paulún suosii rasvan osalta tyydyttymätöntä rasvaa, ja prosessoimattomia rasvan lähteitä. Ruoka-ainetasolla tämä tarkoittaa oliiviöljyä, rypsiöljyä, rasvaista kalaa, avokadoöljyä ja kookosöljyä. Voi ei ole täysin kielletty, mutta trans-rasva on. LCHQ:ssa rasvan osuus energiasta on 40-50%.
Hiilihydraattien osuus energiasta on 20%. Paulún perustelee osuutta liian vähien hiilihydraattien mahdollisilla terveyshaitoilla kuten elimistön happamoitumisesta johtuvalla osteoporoosiriskillä. Dieetissä korostetaan matalaa glykeemistä indeksiä (GI), onhan Paulún aiemmin tuotteistanut juuri GI-dieetin. Suositeltuja ruoka-aineita ovat vihannekset, vähähiilihydraattiset juurekset, pähkinät, siemenet, hedelmät, marjat sekä viljat kuten kaura, bulguri, kvinoa ja käsittelemätön riisi. Sokeria tulee välttää
Paulún suosii rasvan osalta tyydyttymätöntä rasvaa, ja prosessoimattomia rasvan lähteitä. Ruoka-ainetasolla tämä tarkoittaa oliiviöljyä, rypsiöljyä, rasvaista kalaa, avokadoöljyä ja kookosöljyä. Voi ei ole täysin kielletty, mutta trans-rasva on. LCHQ:ssa rasvan osuus energiasta on 40-50%.
Hiilihydraattien osuus energiasta on 20%. Paulún perustelee osuutta liian vähien hiilihydraattien mahdollisilla terveyshaitoilla kuten elimistön happamoitumisesta johtuvalla osteoporoosiriskillä. Dieetissä korostetaan matalaa glykeemistä indeksiä (GI), onhan Paulún aiemmin tuotteistanut juuri GI-dieetin. Suositeltuja ruoka-aineita ovat vihannekset, vähähiilihydraattiset juurekset, pähkinät, siemenet, hedelmät, marjat sekä viljat kuten kaura, bulguri, kvinoa ja käsittelemätön riisi. Sokeria tulee välttää
lauantai 10. maaliskuuta 2012
Protaus
![]() |
Kuva: www.pronutritionist.net |
Ravinnon proteiini toimii elimistön uusien proteiinien rakennusaineena. Rakenneproteiinit muodostetaan 20 aminohaposta. Elimistössä on myös muita aminohappoja, joita ei käytetä proteiineissa. Tällaisia ovat mm. tauriini ja karnitiini. Rakenneaminohapoista osa voidaan muodostaa elimistössä. Muut ovat välttämättömiä aminohappoja. Eläinperäisessä proteiinissa on suhteellisesti paljon välttämättömiä aminohappoja. Siksi ne ovat biologisesti arvokkaita.
perjantai 17. helmikuuta 2012
Tehokas treeni puolessa tunnissa
Tehokas treeni puolessa tunnissa - Tuloksia functional trainingilla on Mikko Paunosen ja Lasse Seppäsen tekemä jatko-osa Functional training - toiminnallisempaa lihaskuntoharjoittelua -kirjalle. Kirjauutuus jatkaa Docendo-kustantamon erinomaisten liikuntakirjojen sarjaa, joista itse olen lukenut seuraavat: Voimaharjoittelu & kehonmuokkaus sekä Jouni Virtamon kirjoittama Monipuolinen kuntosaliharjoittelu.
torstai 16. helmikuuta 2012
Karppaus ja lihaskasvu
Kirjoitin uudessa ProBody-lehdessä hiilihydraattien merkityksestä ja lihaskasvusta.
- Tyhjät hiilihydraattivarastot estävät lihasproteiinisynteesiä.
- Riittämätön hiilihydraattien saanti lisää lihasproteiinien energiaksi käyttämistä.
- Karppaukseen usein liittyvä kuivuminen johtaa kortisolin välityksellä ketaboliseen tilaan.
- Laihduttamiseen liittyvä vapaiden rasvahappojen lisääntyminen verenkierrossa estää kasvuhormonin erittymistä.
- Runsaasti proteiinia sisältävä karppaus voi johtaa lihasten happamoitumiseen ja proteiinisynteesin estymiseen.
Lue ProBody -lehdestä kuinka edellä mainitut karikot voidaan ainakin osittain kiertää.
tiistai 17. tammikuuta 2012
Irisiini - pilleri korvaa liikunnan?
![]() |
Kuva: www.sxc.hu |
Liikunta lisää lihassoluissa yhdisteen nimeltään transcriptional co-activator PPAR-γ co-activator-1 α (PGC1-α) määrää. PGC1-α puolestaan lisää FNDC5-proteiinin synteesiä. Proteiini ei varsinaisesti ole uusi löytö. Uutta on Harvardin tutkijoiden havainto: proteiini pilkkoutuu pienemmiksi proteiineiksi, joista yksi on nimetty irisiiniksi.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)