maanantai 23. huhtikuuta 2012

Viisautta netin diettiviidakossa


Vieraskirjoituksen kirjoittaja esiintyy somessa nimimerkillä Sugarmindy. Kirjoitus liittyy netin tietotulvaan ja diettien viidakkooon, jossa ammattilaisenkin on vaikea pysyä kärryillä. Hienoa, että Sugarmindy on löytänyt kultaisen keskitien! Sugarmindyn blogi: Sokeri raapustaa


Vähärasvaista, rasvatonta. Paljon hiilihydraatteja, kaloreiden tarkkailua ja ruokien grammalleen punnitsemista. Ei kun sittenkin paljon rasvaa ja vähän hiilareita. Eikun... Pää pyörii suunnasta toiseen kuin tennisottelussa.

Kuva: www.pronutritionist.net

Olen rypönyt laihduttajan viidakossa kohta kymmenen vuotta. Vähärasvaisuus tai melkein täysin rasvaton ruokavalio oli kuitenkin tätä ennen ollut tiukasti mielessä ja mielikuvissa. Opetettiinhan koulussakin, että rasva ja rasvaiset ruuat ovat epäterveellisiä, aiheuttavat sydän- ja verisuonitauteja,  nehän suorastaan tappavat ja ovat epäonnistuneen ihmisen merkki. Ruokalautaselle kuului tiiviisti aamuisin kaurapuuro banaanilla höystettynä ja rasvaton maito, lounaaksi vihanneksia täysjyväpastaa tai -riisiä tai perunoita. Ei missään nimessä kuitenkaan mitään rasvaa tai rasvaista, ei edes salaatinkastiketta. Välipalaksi rasvaton jogurtti, ja päivälliseksi samantapainen satsi kuin lounaallakin. Ei kuulosta periaatteessa mitenkään huonolta ruokavaliolta, eihän?


Kuitenkin parinkympin nurkilla rasvasolut alkoivat kertyä helpommin ja helpommin, verensokerit ovat kiukutelleet lapsesta asti. Alhaiseen verensokeriin oli jo taaperoiästä asti lääkäri neuvonut syömään vaikkapa keksejä. Läski vaikutti tekevän oloaan kotoisaksi etenkin vyötärön seudulle, aivan samoin kuin äidillänikin.

Kävelyä ja kävelyä, hieman intervallityyppisiä juoksuharjoituksia ja lihaskuntotreeniä kotosalla entisten lisäksi. Harrastin tuossa vaiheessa erästä itsepuolustuslajia, jonka harjoituksia oli yhteensä noin kymmenisen tuntia viikossa. Aiemmin olin myös hiihtänyt todella paljon ja kilpaillutkin junioritasolla. Myös uinti kuului lempiharrastuksiin. Pikkuhiljaa paino alkoi pudota, kun sitkeästi vain jatkoin yrittämistä. Aloin olla aika tyytyväinen kroppaani. Sitten perhettäni kohtasi useampikin suru-uutinen. Tunnesyöjänä hukutin suuruni ruokaan – ja lihoin. Todella nopeasti ja paljon. Pienen herätyksen jälkeen aloin taas syödä terveelliseesti, siten kuin se minulle on opetettu ja millaisena se esimerkiksi naistenlehdissä kuvattiin.

Tiukasti dieetistä ja liikunnasta huolimatta kaikki kuitenkin pysyi samana: paino ei nitkahtanutkaan satunnaisia heilahteluita lukuun ottamatta suuntaan taikka toiseen. Huono olo, ärtyisyys, päänsäryt ja toisinaan kylmä hiki ja sydämen tykyttelyt alkoivat vaivata vain enemmän. Jossain vaiheessa lääkäri mainitsi kuin ohimennen PCOS:n, mutta vähätteli asiaa, oireita ja niiden pitkäaikaisia vaikutuksia. Ratkaisuksi tarjottiin e-pillereitä. Tiukensin ruokavaliota vain entisestään, välttelin rasvoja kuin ruttoa, lisäsin liikuntaa ja löysin kalorit. Pillerit keräsivät mahtavat turvotukset koko kroppaan ja olin kuin helvetin esikartanosta karannut. Muutaman kerran alhainen verensokeri pääsi yllättämään todella pahasti. Olin syönyt aamupalaksi sen perinteisen: kaurapuuroa, jossa oli kyytipoikana banaania ja juomana edelleen rasvatonta maitoa. En ymmärtänyt, missä vika saattoi olla. Etsin tietoa PCOS:stä ja ruokavalioista, paljon. Harmikseni tietoa PCOS:sta ei vielä tuolloin ollut suomeksi kuin erittäin vähän. Laskin kaloreita, tarkkailin etenkin rasvan määrää ruuista, kaiken olisi pitänyt olla kohdillaan tismalleen, jotta laihtumista olisi tapahtunut. Laskin kaloreita ja päiviä, koska ja milloin minun pitäisi olla tuon ja tuon painoinen, kuinka paljon ehdin laihduttamaan tiettyyn aikaan mennessä.

Muutaman vuoden päästä löysin itseni eräästä netin laihdutuspalvelusta. Merkkasin ruokani ruokapäiväkirjaan. Kalorien ja liikunnan määrän olisi pitänyt olla hyvässä tasapainossa, silti laihtuminen oli olematonta. Kun vertailin teoriaa ja punnittuja painoja, aloin vähentää kaloreita entisestään sen mukaan, mitä teoreettisten laskelmien mukaan minun olisi pitänyt painaa. Kun laihtumista ei vain ollut näköpiirissä, karppaus astui mukaan kuvioon.

Olin kuullut ja lukenut karppaamisesta jonkin verran, mutta karppausta kokeilleet puhuivat minut siihen täysin ympäri. Kermaa, rasvaisia juustoja ja jogurtteja, makkaraa, lihaa, kalaa, ja myös kasviksia – ihania ruokia ja silti laihtuisi. Olin kyllä epäuskoinen, etenkin kun porkkanoiden väitettiin olevan syypää lihomiseen tai siihen, ettei laihdu. Tai banaanien ja muidenkin hedelmien niiden sisältämien hiilihydraattien ja sokereiden vuoksi. Päätin kuitenkin kokeilla. Rasvan määrä kammotti ja hirvitti. Aluksi paino tippuikin jonkin verran. Karppaamisen myötä makrot alkoivat tulla tutuksi. Samaan aikaan olin kokeillut vaikka minkälaisia kepulikonsteja ja kokeiluja PCOS-oireiden parantamiseksi tai edes helpottamiseksi. Etsin lisää ja lisää tietoa, linkkejä ja keskusteluita kokemuksineen. Karppaus jäi lyhyeksi kokeiluksi, koska kananmunien syöminen ja rasvalla läträäminen eivät jaksaneet kauaa innostaa. Sitten löysin paleon. Paleo, tai kivikauden ruokavalio, osattiin perustella niin hyvin ja uskottavasti tällaiselle mainosskeptikollekin, että nielin koko homman pureskelematta. Olin melkein kuin hurmoksessa tällaisesta maagisesta asiasta, joka parantaisi vaivan kuin vaivan.

Olin ehdottomasti paleon kannalla ja samalla myös karppaamisen. Mutta... toisille sopii toinen ruokavalio, toisille toinen. Ei sitä omaa ruokavaliota voi tuputtaa kaikille ja kaiken parantavana ratkaisuna. Verensokerit sekosivat koko ajan, ja luulin karppaamisen ja paleon auttavan siihen. Karppaaminen tai paleokaan ei ollut se taikasana, vaikka blogit ja karppauksen ehdottomat kannattajat niin väittivätkin. (Kuinka moni muuten mittaa aivan oikeasti verensokeriaan, että tietävät kyseessä olevan verensokeriin ja esimerkiksi insuliiniin liittyvät seikat, kun ruokavaliotaan puolustavat, eikä siis mene vain diettikirjoista lukemansa perusteella tai blogeista löytämien juttujen ja kuulopuheiden mukaan olettaen, että juuri tästä täytyy olla kyse?) Toki karppaus ja paleo toivat hyviä muutoksia, periaatteessa. Energia vain tuntui loppuvan kesken, vaikka kalorimäärän perusteella virtaa olisi pitänyt olla. Moni ruoka alkoi yököttää ihan kunnolla.

Paleon ja karppauksen kautta kuitenkin opin tunnistamaan sen, ettei kaurapuuro tai ylipäätään hiilarit ole "syyllinen" yksin, on löydettävä se tasapaino. Jos syön jotain hiilaripitoista, pitää olla myös proteiinia ja vähän rasvaa mukana. Opin tajuamaan sen, että vaikka paketin kyljessä sanotaan tämän ja tämän olevan terveellistä, se ei sitä välttämättä ole.

Paleon ja karppausten myötä aloin uskoa, ettei pitkäkestoista aerobista, vallankaan tasavauhtista, kannata, tai peräti saa, harrastaa oikeastaan lainkaan, koska sehän vasta pilaakin kropan. Aloin ajatella kaikkia ruokia hysteerisesti, joko hiilareiden kannalta tai "saako ja voiko tätä ja tätä syödä, koska tämähän ei kuulu paleoon, eli on suorastaan melkein myrkkyä kropalle". Samalla alkoi sitten tulla mutkia matkaan juhlienkin kanssa: en voisi syödä juhlissa tai missään mitään, vaan pitäisi kantaa omat rehut ja eväät erikoistilaisuuksiinkin. Lopulta hiuksetkin alkoivat harventua aivan kunnolla, vaikka olivat ennestäänkin ohuet. Samoin kynsissä alkoi näkyä pahoja merkkejä erilaisista puutoksista. Söin kuitenkin koko ajan vitamiinilisiä ja etenkin kalaöljyä kirjojen ja oppaiden ”suositusten” mukaan.

Paleon ja karppaamisen myötä aloin myös kuvitella vaikka mitä allergioita, kilpirauhasen vajaatoimintaa ja keliakiaa itselläni. Mieli on kummallinen asia, mitä se saa aikaan, kun tarpeeksi vain itselleen uskottelee! Minulla ei ole keliakiaa, eikä allergioita, ei myöskään kilpirauhasen vajaatoimintaa. Joissain keskusteluissa väitetään, että jopa kilpparin vajaatoiminta olisi itse aiheutettu sairaus, koska on syöty runsaasti hiilihydraatteja. Muutamista treeni-/ruokablogeista olen lukenut kirjoittajalle käyneen nimenomaan päinvastoin. Molemmat ovat olleet innokkaita paleon ja myös karppauksen kannattajia. Molempien oli pakko alkaa syödä myös sitä hiilaria enemmän, koska kilppari sanoi poks.

Kilpparin vajis tuskin on kokonaan itse aiheutettua, ja eikä sitä diagnosoida itse, vaikka voikin sitä epäillä. Sama koskee keliakiaa ja muitakin sairauksia.

Jos ei laihdu, niin melkein ensimmäisenä aletaan vetoamaan allergioihin, kilpparin vajikseen ja keliakiaan. Kyseiset sairaudet eivät ole kuitenkaan mikään naurun asia tai tekosyy heille, joilla kyseisiä riesoja on vaivanaan. Kyseessä ei ole mikään väliaikainen sairaus tai "poikkeama" sille ajalle, kun nyt hieman tässä laihduttelen ja muuttelen elämäntapoja. Tai sitten syytä haetaan juuri siitä, ettei karppaa ja uskoo "viranomaisia, jotka menee kuin pässi narussa elintarviketeollisuuden perässä". Syyllistyin itsekin noihin syytöksiin välillä, kun ei mennyt ihan putkeen. Mistä se "syyllinen" useimmiten kuitenkin löytyy? Jakkaran ja tietokoneen ruudun välistä. Tekosyitä ja selityksiä on helpompi vääntää ja uskotella itselleen, kuin kriittisesti tarkastella omaa toimintaansa ja olotilaa.

Fast forward: nyt syön "sekaruokaa" taas. Mahdollisimman puhdasta ruokaa, liikakäsiteltyjä ruokia vältellen. Viljat eivät ole mitään pakollisia, niin kuin ei mikään muukaan ruoka-aine taida olla. Jokainen tietänee, että sokerit, limpparit, pullat, keksit, karkit jne. eivät ole jatkuvasti tai usein syötyinä terveydelle hyvästä.

Ymmärrän karppien tuohtumiset siitä, että heidät mollataan tyhmiksi pekonin ja makkaranpurijoiksi, jotka juovat palan painikkeeksi sulatettua voita. Tai että on karppaajien vika, jos ja kun kaupasta loppuu voi tai nyt kananmunat. Se, mistä taas en toisten karppaajien kohdalla pidä on se, että toiset tuputtavat kuin ainoana oikeana jotain tiettyä "karppaussuuntausta" tai muuten joudut kadotukseen ja helvettiin. Et voi laihtua tai olla terve, jos uskot (huom! uskot) muita kuin karppien oppeja.

Miksi itse sitten olen edelleen taistelussa läskiä vastaan, jos kerran tiedän ja osaan "parhaiten" asiat? PCOS – tekosyy? Ehkä, en tiedä. En syö tasaisesti ja kun sokerit laskee liian alas, silloin syön sitä, millä ne saa ylös ja ne on saatava nopeasti ylös tai vintti pimenee nopeasti. Samoin en syö vieläkään kaikesta tiedonkeruusta huolimatta niin kuin haluaisin ja voisin syödä. Liikuntaa on liian vähän ja se oli kauan aikaa liian yksipuolista ja vähäistä, vaikka kuvittelin muuta. Istun tietokoneella aivan liikaa.

Tärkeintä olisikin löytää itselleen sopivimmat ruuat ja ruoka-ajat, ilman uskomuksia ja turhia rajoituksia. Ruoka, kuten myös liikunta, on niin paljon muutakin kuin vain kaloreita, hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja, kulutettuja rasvasoluja tai lihottuja ja laihdutettuja kiloja. Mitkään ruokavalio- ja laihdutuskokeilut eivät ole menneet hukkaan tai olleet turhia, jos kokeilemistaan asioistaan on oppinut jotain.

**
Näitä alla olevia sivustoja taidan seurata kaikkein eniten tällä hetkellä. Lisäksi lueskelen aiheesta kaikkea mahdollista, mitä eteen sattuu. Kelly Olexa, Kaisa Jaakkola/Optimal Performance ja Kat Eden ovat listalla positiivisen kannustamisen (yleisellä tasolla/blogien postausten yms. ”ilmapiirin” ) vuoksi tai inpiraatiota antamassa, ei niinkään ”tietolähteinä”. Tosin Jaakkoloilla on kyllä mielenkiintoisia linkkejä yms. usein.


-Sugarmindy-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...