Kuva: www.sxc.hu |
Similän väitöskirjassa yksi asia kiinnitti huomioni. Suomen kielisessä abstraktissa lukee näin:
Englannin kielisessä abstraktissa on vastaavassa kohdassa yksi tärkeä lause enemmän:"Diabetesriski pieneni hiilihydraattien korvatessa tyydyttyneitä- ja transrasvahappoja."
"Carbohydrate substitution for saturated plus trans fatty acids, but not unsaturated fatty acids, was inversely associated with diabetes risk."
Rasvan korvaaminen hiilihydraateilla näyttäisi olevan hyödyllistä tämän tutkimuksen aineiston kaltaisessa joukossa, jossa suurin osa ravinnon rasvasta on tyydyttynyttä rasvaa ja vain pieni osa rasvasta on tyydyttymätöntä rasvaa. Näin ainakin minä tulkitsen asiaa. Tässä aineistossa GI ei ollut yhteydessä diabeteksen ilmaantuvuuteen.
Similän väitöskirjaan kuuluu myös osuus, jossa hän tutki glykemiaindeksiä tutkimuksen näkökulmasta. Sama annos hiilihydraatteja aiheutti erilaisen vasteen eri koehenkilöille. Indeksi vaihteli välillä 42-103 (kapillaarinäyte) ja 36-144 (laskimonäyte) samalla annoksella. Myös sama annos saattoi aiheuttaa erilaisen vasteen eri näytteenottokerroilla.
Samasta aiheesta kirjoittaa myös: http://www.pronutritionist.net/onko-glykeemisella-indeksilla-ja-kuormalla-yhteytta-sairauksiin/
VastaaPoista