keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Ravinnon GI ei ole yhteydessä diabetesriskiin

Ravinnon hiilihydraattien aiheuttama verensokerin nopea nousu (glycemic index, GI) ei näytä lisäävän riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Myöskään hiilihydraattikuormalla (glycemic load, GL) ei ollut yhteyttä diabetekseen. Tämä käy ilmi THL:n tutkijan Minna Similän tuoreesta väitöskirjasta. Sen sijaan ravinnon rasvan ja eläinperäisen proteiinin korvaaminen hiilihydraateilla glykeemisestä indeksistä riippumatta pienentää diabetesriskiä.




Kuva: www.sxc.hu
Kasviperäisen proteiinin korvaamisesta hiilihydraateilla ei ollut hyötyä diabetesriskin suhteen. Similä huomioi, että nämä proteiinit ja hiilihydraatit ovat usein peräisin samoista ruoka-aineista kuten viljoista. Kasvikunnan tuotteita painottavan ruokavalion on jo aiemminkin huomattu olevan edullinen diabeteksen suhteen. Lue esimerkiksi tutkija Jukka Montosen ansiokas väitöskirja aiheesta.



Similän väitöskirjassa yksi asia kiinnitti huomioni. Suomen kielisessä abstraktissa lukee näin:
"Diabetesriski pieneni hiilihydraattien korvatessa tyydyttyneitä- ja transrasvahappoja."
Englannin kielisessä abstraktissa on vastaavassa kohdassa yksi tärkeä lause enemmän:
"Carbohydrate substitution for saturated plus trans fatty acids, but not  unsaturated fatty acids, was inversely associated with diabetes risk."


Rasvan korvaaminen hiilihydraateilla näyttäisi olevan hyödyllistä tämän tutkimuksen aineiston kaltaisessa joukossa, jossa suurin osa ravinnon rasvasta on tyydyttynyttä rasvaa ja vain pieni osa rasvasta on tyydyttymätöntä rasvaa. Näin ainakin minä tulkitsen asiaa. Tässä aineistossa GI ei ollut yhteydessä diabeteksen ilmaantuvuuteen. 


Similän väitöskirjaan kuuluu myös osuus, jossa hän tutki glykemiaindeksiä tutkimuksen näkökulmasta. Sama annos hiilihydraatteja aiheutti erilaisen vasteen eri koehenkilöille. Indeksi vaihteli välillä 42-103 (kapillaarinäyte) ja 36-144 (laskimonäyte) samalla annoksella. Myös sama annos saattoi aiheuttaa erilaisen vasteen eri näytteenottokerroilla.

1 kommentti:

  1. Samasta aiheesta kirjoittaa myös: http://www.pronutritionist.net/onko-glykeemisella-indeksilla-ja-kuormalla-yhteytta-sairauksiin/

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...