Fredrik Paulún on muovaillut oman versionsa vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. LCHQ tulee sanoista Low Carb High Quality eli laadukasta vähähiilihydraattista. Laadulla tarkoitetaan rasvan, hiilihydraattien ja myös proteiinin laatua. Tavoitteena on luoda ympäristö, jossa on mahdollista polttaa rasvaa, kehittää lihaksia ja välttää tulehdustilaa.
Paulún suosii rasvan osalta tyydyttymätöntä rasvaa, ja prosessoimattomia rasvan lähteitä. Ruoka-ainetasolla tämä tarkoittaa oliiviöljyä, rypsiöljyä, rasvaista kalaa, avokadoöljyä ja kookosöljyä. Voi ei ole täysin kielletty, mutta trans-rasva on. LCHQ:ssa rasvan osuus energiasta on 40-50%.
Hiilihydraattien osuus energiasta on 20%. Paulún perustelee osuutta liian vähien hiilihydraattien mahdollisilla terveyshaitoilla kuten elimistön happamoitumisesta johtuvalla osteoporoosiriskillä. Dieetissä korostetaan matalaa glykeemistä indeksiä (GI), onhan Paulún aiemmin tuotteistanut juuri GI-dieetin. Suositeltuja ruoka-aineita ovat vihannekset, vähähiilihydraattiset juurekset, pähkinät, siemenet, hedelmät, marjat sekä viljat kuten kaura, bulguri, kvinoa ja käsittelemätön riisi. Sokeria tulee välttää
Proteiinin osuus on 30-40%. Paulún suosittelee siipikarjaa, vähärasvaisia maitotuotteita, kananmunia, kalaa ja muita mereneläviä. Punainen liha ei ole kielletty, mutta riistaa suositaan naudanlihan kustannuksella.
Kirjassa on oma osuus myös liikunnalle, jota Paulún pitää erittäin tärkeänä hyvinvoinnin kannalta.
LCHQ ei ole tarkoitettu painonpudotusruokavalioksi. Tähän tarkoitukseen Paulún suosittelee Isodieettiä, jossa makroravintoaineiden suhde on 33/33/33. Molemmissa ruokavalioissa on absoluuttisesti sama määrä hiilihydraatteja n. 130g, isodieetti on vain näistä kahdesta vähäkalorisempi.
Kirjan lopussa on houkuttelevia ja helppoja ruokareseptejä. Näistä on myös koottu viikon ruokalista.
Kirjaa ei ole ilmeisesti vielä suomennettu, mutta melko yksinkertaisesta sisällöstä saa selvää heikommallakin ruotsinkielentaidolla. Teoksen sisältämä ruokavalio on ainakin ruoka-ainetasolla sellainen, jota voisin itsekkin suositella esim. metabolisen oireyhtymän hoidossa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti