tiistai 5. kesäkuuta 2012

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset

Pohjoismaisten ravitsemussuositusten 2012 energiaravintoaineiden jakaumaa ja ravintoaineita käsittelevän 1. luvun luonnos löytyy täältä. Näistä tullaan varmasti keskustelemaan vielä runsaasti mediassa.


Kuva: www.sxc.hu

4 kommenttia:

 1. Reijo Laatikaisen analyysi:

  http://www.pronutritionist.net/pohjoismaihin-edistykselliset-ravitsemussuositukset/

  VastaaPoista
 2. Sanna Talvian ajatukset kannattaa myös lukaista.

  http://sannansoppa.blogspot.fi/2012/06/uudet-suositukset-muuttuiko.html

  VastaaPoista
 3. Ja mitä on sinun analyysi?

  VastaaPoista
 4. Hei Sita, hieno blogi sinulla. Lyhyesti sanottuna uusikin suositus toimii niillä joille se on tarkoitettu, eli terveillä suurilla ihmisjoukoilla noin keskimäärin.

  Makroravintoaineiden jakaumasta on siirrytty enemmän ruoka-aineisiin, mikä on varmasti järkevää. Se antaa enemmän mahdollisuuksia toteuttaa terveellistä syömistä. Suositukset mahdollistavat pohjoismaisen ruokakulttuurin mukaisen syömisen.

  Rasvojen suhteen ei tapahtunut mullistusta. Perinteisiä muuttujia koskevaa tietoa ei ole tullut juurikaan lisää, Schwab:"Decreased interest in studying the effects of fatty acid groups on classical variables." Kasviöljyjen, pähkinöiden jne. merkitys kasvaa MUFA:n korostumisen myötä.

  Hiilihydraateille ei anneta jakaumaa koskevaa suositusta, koska laadulla on niin suuri merkitys. Glykemistä indeksiä ei pidetä niin hyvänä mittarina, että siitä annettaisiin suositus. Sokeria ei edelleenkään suositella. kuitua suositellaan. Kasvisten, marjojen, hedelmien ja täysjyväviljan merkitystä korostetaan.

  D-vitamiinin ja seleenin saantisuositusta nostetaan hieman, ehkä odotettua vähemmän ainakin D:n osalta. Verrattuna suomalaiseen mediaan muissa pohjoismaissa ei olla kai oltu niin huolissaan D-vitamiinin saannista.

  Yleisesti ottaen ravitolisiä kuten vitamiinit ei suositella.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...