perjantai 13. toukokuuta 2011

Jookos kookos? Ei välttämättä.

Tuttavani kyseli kookosöljyn terveysvaikutuksista. Verkossa (kookosravinto.com) öljyä kehutaan kuulemma maasta taivaisiin ja tiskin alta öljyä saa jopa alle kymmenen euroa litra (2006 kookosöljy maksoi raaka-ainemarkkinoilla 536$/tonni)! Lupasin katsoa asiaa.Kookosöljy pähkinänkuoressa

Kookosöljyä saadaan kookospähkinän kuoriosasta eli koprasta. Kookosöljy muodostuu suurimmaksi osaksi tyydyttyneistä rasvahapoista, erityisesti keskipitkäketjuisista rasvahapoista. MCT-öljy (medium chain triglyserides) valmistetaan usein kookosöljystä.

Keskipitkiä rasvahappoja käytetään letku- ja täydennysravintovalmisteissa mm. potilaille, joiden rasvojen imeytyminen on häiriintynyt. MCT-öljyn rasvahappojen imeytyminen ei vaadi sappihappoja tai haiman lipaasia.

Kookosöljy ei juurikaan sisällä välttämättömiä rasvahappoja ja on siksi huono ravitsemussisällöltään. Ainoaksi rasvan lähteeksi kookosöljy ei riitä. Hyvin lämpöä sietävänä kookosöljyä käytetään runsaasti elintarviketeollisuudessa. Teollisuudessa käytetty kookosrasva on usein hydrogenoitua ja mahdollisesti sisältää sydänterveydelle haitallisia trans-rasvoja.

Kylmäpuristus, jonka tehtävänä on tyydyttymättömien rasvahappojen rakenteen säilyttäminen, on hyödytöntä kookosöljyn kohdalla, koska se ei juurikaan sisällä tyydyttymättömiä rasvahappoja. Kylmäpuristus on siis enemmänkin myyntiä edistävää mainospuhetta.

Kookosöljyä markkinoitaessa esitetään usein hurjia terveysväittämiä. Yhdysvalloissa näitä väittämiä käyttävät tahot ovat joutuneet maksamaan huomattavia summia rahaa uhkasakkojen muodossa.

Kookosöljyn väitetyt vaikutukset terveyteen

kookosravinto.com -sivuston terveysväittämiä:

"Suojaa viruksia vastaan, jotka aiheuttavat mononukleoosia, influenssaa, hepatitis C:tä, tuhkarokkoa, herpestä ja muita sairauksia"


"Suojaa bakteereja vastaan, jotka aiheuttavat keuhkokuumetta, korvasärkyä, kurkkutulehduksia, hammasmätää, ruokamyrkytyksiä, virtsatietulehduksia, aivokalvontulehdusta, tippuria ja tusinoittain muita sairauksia"


"Suojaa sieniä ja hiivoja vastaan, jotka aiheuttavat candida-tulehdusta, savipuolta, sammastautia, vaippaihottumaa ja muita tulehduksia"


"Karkottaa tai tappaa lapamatoja, täitä ja muita loiseläimiä"


"Vähentää haimatulehdukseen liittyviä oireita"


"Helpottaa oireita, jotka liittyvät Crohnin tautiin, haavaiseen paksusuolen tulehdukseen ja vatsahaavaan",


"Tukee ja auttaa immuunijärjestelmän toimintaa",


"Sillä ei ole vahingollisia sivuvaikutuksia".

 Kaikissa edellä mainituissa kohdissa viitataan teokseen: Kabara, J.J. 1978. The Pharmacological Effects of Lipids. Champaign , IL : The American Oil Chemist's Society.
Kirja sisältää paljon tutkimustietoa rasvoista; esim. saippua (rasvahapon natriumsuola) ja suopa (rasvahapon kaliumsuola) ovat hyviä tappamaan mikrobeja. Yllättävää! En lukenut netissä olevaa kirjaversiota kannesta kanteen, mutta kookosöljyä ei taideta mainita. Teveysväittämissä ei toisaalta eritellä, mitkä ovat kookosöljyn ja mitkä MCT-öljyn vaikutuksia. Kirjassa käsiteltävät tutkimukset ovat muita kuin ihmiskokeita, mm. viruksia on tutkittu bakteeri-malleilla. Näistä tutkimuksista on todella pitkä matka edellä mainittuihin väittämiin kookosöljyn terveyshyödyistä ihmisellä. Luulisi, että yli 30 vuodessa olisi ehtinyt kertyä vakuuttavaa näyttöä edellä mainituista asioista.

In vitro -kokeissa joidenkin keskipitkien rasvahappojen, erityisesti lauriinihapon, on havaittu tuhoavan heliko-bakteeria. Lauriinihappo on kuitenkin tavallinen rasvahappo myös esim. maitotuotteissa.

Wikipedian mukaan kookosöljystä voidaan valmistaa tehokas hyönteiskarkote tropiikissa esiintyvää hiekkakirppua vastaan.

"Antaa lisäenergiaa ja kestävyyttä". Viitteenä vanha Runner's World -lehden artikkeli, mitä en onnistunut löytämään. Pubmed kuitenkin tietää kertoa, että MCT-öljy ei paranna akuutisti eikä pitkälläkään aikavälillä suorituskykyä.

"Tehostaa insuliinin erittymistä ja veren glukoosin hyväksikäyttöä". Tässä kohdassa viitataan eläinkokeeseen, jossa keskipitkät rasvahapot lisäävät insuliinin eritystä haimasta suonensisäisesti annettuna. Jos tämä pitää paikkansa, herää myös kysymys; miksi VHH-ruokavaliota noudattava ja insuliinia välttävä yhteisö rummuttaa kookosöljyn puolesta? Lue tuoreet insuliinivastetta sivuavat blogi-kirjoitukset: pronutritionist.net ja jussiriekki.fi.

"Parantaa kalsiumin ja magnesiumin imeytymistä, auttaa luiden ja hampaiden vahvistumista". Viitteessä keskosilla, jotka saivat MCT-öljyä kalsium ja magnesium imeytyivät paremmin. Hassua on, että kontrolliryhmää, joilla imeytyminen oli huonompaa, ruokittiin kookosöljyllä! Keskoset, joiden ruoansulatuselimistö ei vielä ole täysin kehittynyt, hyötyvät MCT-öljyn imeytymisominaisuuksista. Vaikutus ei todennäköisesti siirry kookosöljyä nauttiviin terveisiin aikuisiin.

"Vähentää kroonisia tulehduksia". Viitteenä eläinkoe, jossa kookosöljyä saaneella populaatiolla hiiriä oli plasmassa enemmän interleukiini 10:tä, anti-inflamatorista sytokiiniä. Kookosöljyssä ei ole juurikaan tulehdustilaa edesauttavia n-6 ryhmän rasvahappoja, mikä selittää tulosta. Tämä on yksi syy miksi tehostetussa ravitsemushoidossa suositaan keskipitkäketjuisia rasvahappoja. Tästä aiheesta olisi mielenkiintoista nähdä ihmiskokeiden tuloksia.

"Auttaa suojelemaan elimistöä mm. rintasyövältä ja paksunsuolen syövältä". Eläinkokeissa kookosöljy ja MCT-öljy ovat hillinneet kasvainten kasvua. Usein näkee viitattavan myös siihen, että syöpäpotilaiden ruokavaliossa on käytetty MCT-öljyä. Syynä on kuitenkin pyrkimys ketogeeniseen tilaan, missä myös syöpäsolujen kasvu häiriintyy.

"On sydämelle terveellinen; ei kohota veren kolesterolia eikä paakkuuntumistaipumusta"

"Auttaa estämään sydäntauteja, verisuonten kovettumista ja halvauksia"

Kookosravinto.com käyttää viitteinä taas eläinkokeita. Myös joitain mielenkiintoisia tutkimuksia ihmisillä on tehty (Han ym. 2007 ja Assuncao ym. 2009). Näistäkin on vielä todella pitkä matka väittämään "Auttaa estämään sydäntauteja"


"Toimii suojaavana antioksidanttina" Tämä väite on varmasti totta. Toiset rasvahapot ovat antioksidanttisempia kuin toiset. Näitä rasvahappoja on myös muissakin ruoka-aineissa kuin kookosöljyssä.

"Auttaa helpottamaan kroonisen väsymyksen oireita" Tähän ei löydy mitään tieteellistä viitettä.

"Vähentää epilepsiakohtauksia" Epilepsian hoidossa on saatu tuloksia ketogeenisella ruokavaliolla. Tällaisen ruokavalion osana voi olla MCT-öljy.

"Antaa suojaa munuaissairauksia ja virtsarakon tulehduksia vastaan" Myristiinihappo näyttäisi suojaavan rottien munuaisia. Virtsarakkoon ei tässä viitteenä olleessa tutkimuksessa viitata.

"Suojaa maksaa" Viitteessä palmuöljy auttoi korjaamaan rotilla alkoholin aiheuttamia vaurioita verrattuna kalaöljyyn. Rotta on eri asia kuin ihminen ja palmuöljykään ei ole kookosöljy. Toisessa viitteessä kookosöljy hidasti rotilla alkoholin metaboliaa maksassa verrattuna maissiöljyyn. Maksan alkoholientsyymien aktiivisuudessa ei ollut eroa.

"Sisältää vähemmän kaloreja kuin muut rasvat"  Ei tieteellistä viitettä. Tuskin pitää paikkaansa, onhan muissakin rasvoissa samoja rasvahappoja.

"Tehostaa kilpirauhasen toimintaa" ja "Auttaa liikapainon pudotuksessa kiihdyttämällä aineenvaihduntaa" Viitteenä taas tutkimus vuodelta 1982, missä tutkittiin MCT-öljyn vaikutusta rottiin. Uudemmassa usein viitatussa ihmistutkimuksessa (St-Onge ym. 2008), MCT-öljy osana laihdutusruokavaliota oli tehokkaampi oliiviöljyyn verrattuna. MCT-ryhmällä paino ja rasvamassa pieneni enemmän, mutta oliiviöljyryhmässä rasvattoman massan määrä kasvoi! Tämä herättää kysymyksiä koehenkilöiden todellisesta energian saannista ym. tuloksiin vaikkuttavista tekijöistä. Tukimuksen keskeyttäneiden määrä oli suuri ja koehenkilöiden määrä jäi pieneksi(n=31).

"Elimistö käyttää sen energianmuodostukseen eikä varastoi sitä, kuten muita ruokarasvoja" ja "Auttaa estämään lihavuutta ja ylipaino-ongelmia" Taas on kyse MCT-öljystä ja rotista, joilla rasvaa tosiaan varastoituu vähemmän. Alipainoisilla ihmisillä MCT-öljyä käytetään painon nostamiseen. 80- ja 90-lukujen vaihteessa kehonrakentajat käyttivät MCT-öljyä rasvattomaan painon lisäykseen, mutta sen käyttö loppui pian, kun toivottuja tuloksia ei tullut. Toisinsanoen runsas öljyn käyttö lihotti.

"Pehmentää ihoa ja helpottaa kuivumista ja hilseilyä" Viitteenä kirja: The Healing Miracles of Coconut Oil. Käytetäänkö öljyä ulkoisesti vai sisäisesti?

"Kuumennettaessa normaaliin paistolämpötilaan ei muodosta vahingollisia yhdisteitä, kuten muut kasvirasvat tekevät" Kookosöljy sopii hyvin paistamiseen. Lue lisää rasvoista ja kuumentamisesta.

Kookosvesi

Myös kookosveden kohdalla esitetään hurjia terveysväittämiä esim. ruohonjuuri.fi kertoo seuraavaa:

"Verestämme 55% on veriplasmaa ja 45% hemoglobiinia. Saatoit tietääkin jo entuudestaan, että klorofylli eli lehtivihreä on rakenteeltaan käytännössä identtinen hemoglobiinimme kanssa (klorofyllissä keskusatomina on magnesium, kun taas hemoglobiinissa se on rauta). Hmm..Jos valmistamme juoman josta 55% on nuoren kookoksen vettä ja 45% lehtivihreää (esimerkiksi vehnänorasmehua), saamme käytännössä täydellisen veritransmutaattorin (olipas sana!)."

Mutta ei mennä tässä sen enempää kookosveden ihmeelliseen maailmaan.

Jookos kookos?

Kookosöljystä on tullut osa superfood-hypeä. Myös VHH-ruokavalion suosion nousu on tehnyt kookosöljystä suositumpaa kuin koskaan.

Usein kuulee vedottavan siihen, että alkuperäiskansat, jotka käyttävät paljon kookosöljyä ovat länsimaalaisia terveempiä. Tämä väite pitää varmasti paikkansa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että heidän perinteinen ruokavalionsa sisältää myös runsaasti kalaa ja kasviksia.

Netin ja kirjallisuuden tonkiminen kookosöljyn tiimoilta on saanut minut uskomaan, että kookosöljy on sittenkin aika neutraali rasva terveyden kannalta. Se sopii kohtuudella käytettynä ruokavalioon, mikä sisältää myös välttämättömien rasvahappojen lähteitä kuten oliivi- tai rypsiöljyä. Paistamiseen kookosöljy on hyvä, mutta aika hintava vaihtoehto.

Martti jätä se "mustan marketin" kookosöljy ostamatta ;)

18 kommenttia:

 1. Kookoksesta ei muuta kuin pieni tarina: olin Oslossa kummisetäni luona ja hänen intialainen vaimonsa laittoi sitten tuoretta kookosta lastuiksi ja kippoon naposteltavaksi. Maistui ihan hyvälle. Ajattelin sitten, että ostanpa meillekin kookoksen. PIetarin Okei marketista niitä löytyi. Kotona hakkasi kivilattiaa vasten, hakkasin vasaralla ja ties millä eikä se pirulainen mennyt rikki sitten millään. Jäi meidän kookoskokeilu siihen :) (ja ei liity siis tähän sinun aiheeseen kuin sanan kookos osalta :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä esimerkki siitä ettei lähdeviitteinkään kirjoitettuun tekstiin kannata perehtymättä luottaa.

  VastaaPoista
 3. Hyvä, että nostit tämän esille! Tämä on yksi useimmiten kysyttyjä kysymyksiä.

  Jos kookosöljyn kokonaisvaltaisia vaikutuksia haluaisi sitten etsiä koe-eläinmaaillmasta niin löytyyhän niitä.

  Tässä eräs "kiva" esimerkkki: runsaasti kookosöljyä sisältävä ruokavalio tukkeutti kanien valtimot kaksi kertaa pahemmin kuin vähärasvainen kanien perusdieetti. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20832799

  Tässä eräs harvoja ihmisillä tehtyjä kokeita, jossa maitorasva-, naudanlihapohjaista ja kookosöljyä paljon sisätävien ruoka-annosten kylläisyysvaikutuksia verrattiin. Ei löytynyt eroa. Kookosöljy ei aiheuttanut parempaa kylläisyyttä. http://bit.ly/iBNBXU

  Katselin PubMedista, että kookosöljystä ei löytynyt yhtään suoranaista katsausartikkelia. Eli ei ihme, että väittämien viitteinä on koe-eläintöitä. Tuo oli kyllä paras tuo magnesium-kalsium viite :-)

  Mutta seuraillaan silti valppaana jos kohta jotain positiivistakin vielä kuuluu..

  VastaaPoista
 4. Ohhoh! Kylläpä on ihmeellinen aine, oikea kaikkien vaivojen parantaja. Jos väittämiä menee uskomaan. Ja tutkimusten kaivelun jälkeen tuuskahtaa turvalleen komeasti. Eli se ja sama, käyttääkö moista tuotetta ollenkaan. Minulla tuotteen käyttö on jäänyt likviditeettini puutteisiin. Joten antaapa olla...

  -Massu

  VastaaPoista
 5. Kiitos inspiroivasta kirjoituksesta. Sait minutkin pähkäilemään mikä oma kantani aiheeseen on. Kookosmaito- ja kerma kun ovat olleet jo pidempään tärkeitä elementtejä jokapäiväisessä ruoanlaitossani Thaimaassa vietetyn ajanjakson jälkeen.

  Oli muuten mielenkiintoista havaita omin silmin paikan päällä mikä todellisuus on verrattuna yleiseen propagandaan Suomessa. Tällä viittaan väitteisiin siitä, että kookosöljy olisi paikallisten suosima ruokaöljy. Kylmäpuristettua kookosöljyä näin siellä myynnissä tasan kerran ja aikamoisella hinnalla varustettuna. Kaikki muut kookostuotteet olivat kyllä erittäin laajamittaisessa käytössä. Ja niiden turvallisuudesta kertoo ainakin jotain se, että Thaimaa komeilee maiden välisissä vertailuissa sydäntautitilastojen häntäpäässä.

  VastaaPoista
 6. Pointtini oli kai se,että kookosöljyä markkinoidaan melko lennokkailla ja vähän koomisillakin terveysväitteillä.

  Kovaa faktaa kookosöljyn hyödyistä ja haitoista on yllättävänkin vähän. Suomen vinkkelistä katsottuna on ollut ainakin aiemmin kyse melko marginaalisesta tuotteesta. Suositusten kohdalla on ehkä enemmän kyse: "parempi katsoa kuin katua" -periaatteesta.

  Hauskaa, että kirjoitit blogiisi aiheesta omasta näkökulmastasi.

  VastaaPoista
 7. Minunkin pointtini on se, ettei kookosöljy ole suomalaisille mikään ihmetuote, jonka hyötyjä kannattaisi ainakaan nykyisen näytön perusteella ylikorostaa.

  Hiivatulehdusten osalta kookoksesta voi kyllä olla paljonkin apua. Ainakin moni hiivan liikakasvusta kärsivä on saanut jonkinlaista hyötyä, joskin osa hiivakannoista on resistenttejä kookoksenkin antimikrobisille aineille. Mutta tässä on ainakin yksi vaihtoehto, jota voidaan hyödyntää. Mitä itse olet mieltä tällaisista tutkimuksista:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651080

  VastaaPoista
 8. En ole farmasian asiantuntija, joten on aika vaikea sanoa tuosta tutkimuksesta mitään. Koeputkessa näyttäisi toimivan, mutta mitenkähän on todellisessa käytössä? Tuolla aikaisemmin ollut kemiankirja (Kabara 1978)taisi todeta, että ko. rasvahapot tarvitsevat spesifiset olosuhteet (pH) toimiakseen antifungaalisesti. Sellaiset olesuhteet on helppo luoda laboratoriossa, mutta miten on elävän kudoksen laita?

  Lääketiedehän ei tunne hiivan liikakasvua eli hiivasyndroomaa, vaan se kuuluu enemmän uskomushoitojen piiriin.

  http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00218

  VastaaPoista
 9. Kiitoksia kommmentista. Koeputkivaikutus on toki eri asia, kuin tilanne ihmisen elimistössä, se on hyvä muistaa. Ei tule tehtyä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. :) Jostakin on kuitenkin aloitettava silloin, kun on viitteitä aineen mahdollisesta tehosta erilaisiin oireisiin.

  Täytyy vielä kommentoida väärinkäsitysten välttämiseksi sitä, etten ole käyttänyt missään kohtaa termiä "hiivasyndrooma". (Hiivasyndrooma on bakteerikantojen epätasapainoa koskevan tutkimustiedon lisääntyessä korvautunut sanalla dysbioosi mm. täydentävän lääketieteen puolella.) Viittasin itse mm. emättimen hiivojen liikakasvuun, jonka lääketiede ja valitettavasti moni meistä naisista tuntee.

  http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00948

  VastaaPoista
 10. Hyvä tarkennus, kiitos.

  VastaaPoista
 11. Vähän myöhässä kommentoin, mutta mitäs sitten. Highway to health kommentoi tuolla aikaisemmin, että kookosta käyttävät kansat ovat häntäpäässä sydäntaudeissa. Ei pidä paikkaansa. Thaimaa ja Filippiinit ovat suomen kanssa ihan samoilla sijoilla (121 ja 127) maailman välisessä vertailussa.

  VastaaPoista
 12. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

  VastaaPoista
 13. Olisipa hienoa kun joku kävisi nykyiset ruokasuosituksetkin samalla kriittisyydellä läpi. Niiden taustalta kun ei löydy edes eläinkokeita perusteeksi. Tietysti kasvisyöjäpupujen suonet saadaan tukkoon jos niin halutaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netti taitaa olla täynnä krittisiä arvioita suosituksista. Suositukset ovat kompromissi. Ravinnon vaikutukset ovat monen asian summa ja ykilöt reagoivat eri tavoin. Jos vain tutkimuksia katsotaan, kannattaisi kiristää ainakin suolan, tyydyttyneen rasvan ja sokerin saantisuosituksia, tosin kaikki yksilöt eivät tokikaan hyötyisi näistä muutoksista. Kasviksia sen sijaan voisi suositella syötäväksi enemmänkin. Mielestäni myös runsaampi kalan syöminen olisi tutkimuksen valossa suositeltavaa, hyödyt ylittävät mahdolliset haitat,

   Poista
 14. Eksyinpä tänne minäkin lukemaan, joten kommentti: Kylmäpuristettu kookosöljy säilyy huoneenlämmössä ja paistamisen ohella sopii erittäin hyvin koko vartalon ihonhoitoon aina hiuksista intiimialueille. Pidämme sen tuoksusta paljon. Hierontaan käytettynä se sopii hyvin pariskunnille ja käy ikääntyvän kropan liukastusvoiteeksi. Siis suusta alas kuin myös muista rei'istä laitettuna turvallinen käyttää.

  VastaaPoista
 15. tuo lauriinihappohan on ihan kiistattomasti happo joka tuhoaa peptidi pintaisia viruksia ja bakteereita, juurikin lauriinihapponsa takia, sillä äidinmaito sisältää paljon lauriinihappoja, joista vauva saa suojansa, hiivoille, sienille, bakteereille ja viruksille, lisäksi tuola verrattiin thaimaan ja suomen sydäntkuolleisuutta, itse luin saman kaltaista, mutta siitä oli eroteltu maaseutu ja kaupunkialueet, joissa on mäkkärit, jkf ym, kaupungeissahan thaimaalaiset alkaa olen myös ylipainoisia, lisäksi thaimaan maaseurulla on 40 krt vähemmän syöpää kun esim Yhdysvalloissa, kuka mitäkin uskoo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lauriinihappo voi olla hyödyllinen , mutta nämä käsitellyt viittet eivät sitä vielä todista niinkuin usein väitettään.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...