sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Espoo Experiment eli 30 päivän ihmiskoe

Vuonna 1973 nyt jo edesmennyt Arthur Jones halusi osoittaa kokeellisesti kehittämiensä Nautilus-kuntosalilaitteiden ja HIT-harjoittelun erinomaisuuden. Kokeen nimi oli Colorado Experiment.


Casey Viator harjoittelee. Kuva: baye.com

Varsineiset koehenkilöt olivat Jones (s. 1926) itse ja vuonna 2013 kuollut mestarikehonrakentaja Casey Viator (s. 1951). Jonesin harjoittelujakso kesti 22 päivää ja Viatorin 28 päivää. Tulokset olivat seuraavat:

Viator
Paino..................+20kg
Rasva..................-8kg
Rasvaton massa...+28kg

Jones
Paino..................+6kg
Rasva..................-1kg
Rasvaton massa...+7kgViatorin voimakin kehittyi mukavasti (painot paunoina).
Lähde: baye.com 


Erityisesti Casey Viatorin tulokset ovat aiheuttaneet hämmästystä ja epäuskoa. Viatorin suuren ja nopean lihasmassan kasvun ei ole uskottu olevan mahdollista.


Espoo Experiment

Harjoittelin kesällä 2016 yhteensä 15 kertaa kuntosalilla kuukauden aikana. Yksi harjoituskerta kesti korkeintaan yhden tunnin ja harjoittelu oli pääasiassa tavanomaista saliharjoittelua. Raskaita negatiivisia tein muutaman kerran. 

Lihasryhmä harjoiteltiin kerran viikossa (eli 4x kuukauden aikana). Treenit tehtiin rennolla otteella loman yhteydessä neljällä eri salilla ja kolmella paikkakunnalla ilman tarkkaa suunnittelua. 

Ravinnon saantia ei laskettu tai rajoitettu, vaan söin lähinnä näläntunteen mukaan. Käytin harjoittelun jälkeen palautumisjuoman raaka-aineena heraproteiinia, harjoittelupäivinä HMB:tä puristeina lihasarkuutta hillitsemään ja kuuriluontoisesti kreatiinimonohydraatti-jauhetta jakson alussa ja lopussa. Tulokseni olivat seuraavat:

11.7.-9.8.2016
Paino....................+10kg
Rasva...................-1kg
Rasvaton massa ....+11kg

Toistoja tuli kuukaudessa reilusti lisää

Kokeen kritiikki

Colorado Experiment ei missään nimessä ollut hyvin tehtyä tiedettä. Sitä vastaan on esitetty monenlaista kritiikkiä: 
  1. Lihasmuisti. Viator oli voittanut jo useita kehonrakennusmestaruuksia (katso kuva alla), mutta oli menettänyt ennen koetta lihasmassaa (yli 20kg) oltuaan pitkään sairaalahoidossa allergisen reaktion vuoksi. Lisäksi Jonesin ja Viatorin sanotaan olleen kitudieetillä ennen koetta. Lihaskasvu perustui siis lähinnä lihasmuistiin.
  2. Valikoituminen. Viator oli geneettisesti hyvin lahjakas lihaskasvun suhteen. Jos koehenkilöitä olisi ollut enemmän, suurin osa olisi muistuttanut tuloksiltaan luultavasti enemmän Arthur Jonesia, jolloin tulosten keskiarvo olisi myös jäänyt vaatimattomammaksi. 
  3. Valvonta. Viatorin sanotaan käyttäneen ennen ja kokeen aikana steroideja (mikä ei tuohon aikaan ollut mitenkään kiellettyä) ja myös harjoitelleen kerrottua ennemmän Jonesilta salaa. Hormonien aikaisempi käyttö tuo etua, kun lihasmassaa kasvatetaan entisiin mittoihin puhtaana. Viator ei kuitenkaan tiettävästi myöntänyt koskaan steroidien käyttöä.
  4. Ravinto. Energian- tai proteiininsaantia ei mitenkään kontrolloitu. Koe ei siksi todista itse harjoittelutyylin tehosta kovinkaan paljon.
19-vuotias Viator vuonna 1971. Lihasta oli jo paljon.
Kuva: getbig.com
Casey Viator 1973 ennen ja jälkeen.
Kuva: baye.com
Omalla kohdallani:
  1. Olen ollut nuorempana painavampi (+5kg) ja vahvempi (esim. yläveto taljassa 9x170kg) kuin nyt kokeen lopussa. Ennen koetta harjoittelin vain epäsäännöllisesti, mutta toisaalta söin hyvin.
  2. Nytkin koehenkilöt (n=1) olivat hyvin valikoituneita, mutta en kuitenkaan ole mitenkään lahjakas lihasten kasvatuksessa.
  3. Harjoittelumäärä (4 krt/viikko) on minulle sopiva määrä. En koe saavani lisähyötyä suuremmasta harjoittelumäärästä, jolloin rasitusvammojen esiintyminen lisäntyy. Steroideja en ole koskaan käyttänyt.
  4. Nytkään ei kontrolloitu ravinnonsaantia. Pyrin syömään optimaalisesti tavallista ruokaa, mutta rennolla otteella, olihan kyseessä loma. Suositusten mukaisesta syömisestä ei voi puhua, koska suositusten lähtökohta on energiatasapaino, jolloin paino ei muutu.
Harjoittelujakson alussa paino nousee nopeasti, kun syödään riittävästi hiilihydraatteja. Gramma lihassoluihin varastoituvia hiilihydraatteja sitoo kolme grammaa vettä. Harjoittelu herkistää soluja ja hiilihydraatteja varastoituu normaalia tehokkammin.

Kreatiini voi lisäksi lisätä veden sitoutumista soluun. Tämä näkyy lihaskasvuna, vaikka varsinaisten supistuvien rakenteiden koko ei kasvaisikaan. Kreatiini tai kreatiinipitoisen lihan syöminen voi ruokavaliosta riippuen lisätä erityisesti toistojen määrää. Tämä on toki "oikeaa" voiman lisääntymistä.

Kehon rasvanosuuden arviointi ei välttämättä ole kovin tarkkaa. Itseltäni rasvaprosentti mitattiin pihdeillä saman mittaajan toimesta. Mittaustulokset olivat hieman ristiriitaisia. Kolmessa mittauskohdassa rasvapoimu pieneni, mutta yhdessä kasvoi. Lihasmassan kasvaessa rasva% pienenee, vaikka rasvanmäärä pysyy samana.

Ravinnon- ja nesteensaannilla sekä liikunnalla voi manipuloida kehonkoostusta paljonkin, varsinkin kookkaammalla urheilutaustan omaavalla henkilöllä. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun joku kertoo erilaisten "ihmiskokeiden" huiman hyvistä tai huonoista tuloksista. 

Ongelma koskee myös tieteellisiä tutkimuksia. Tutkimuksissa ei voida koehenkilöitä rekrytoitaessa ottaa huomioon koehenkilön taustaa kovin luetettavasti. Lisäksi tutkimuksissa voidaan antaa ohjeita, jotka johtavat esim. hiilihydraattivarastojen täyttymiseen tai tyhjenemiseen. Tällaisia ohjeita ei aina raportoida (usein esitetään ravinnon saanti yhdessä tai kahdessa mittauspisteestä) ja siksi tutkimustulokset ilman muiden tekemää toistamista, eivät ole kovin todistusvoimaisia. 

Yksittäisiin tutkimuksiin, joissa tulokset ovat poikkeuksellisen hyviä, kannattaa suhtautua varauksella. Kokonaisnäyttö on yksittäisiä tutkimuksia tärkeämpää. Esimerkiksi lisäravinteita tai dieettejä markkinoidaan usein yksittäisillä tutkimuksilla.

Lopuksi voidaan todeta, että Viator ja Jones (ja minä) saivat aikaan suuria todellisia muutoksia kehonkoostumuksessa lyhyessä ajassa, vaikka ainakaan kaikki lihaskasvu ei ollut varsinaisesti aivan uutta. 

Lähteitä:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...