maanantai 11. kesäkuuta 2012

Protaus - osa 2

Protaajan eväät?
Viikonloppuna huomasin, että protaus on ottanut tuulta purjeisiin myös toisessa iltapäivälehdessä, ja toimittajakin on sitä hyvällä menestyksellä testannut. Proteiini näyttäisi olevan myös elinterviketeollisuuden uusi trendi. Kaikki suuret toimijat tuovat markkinoille proteiinilla täydennettyjä tai luonnostaan proteiinipitoisia tuotteita. Tuntuu melkein siltä, että perinteinen teollisuus haluaa oman osansa merkkittäväksi paisuneesta lisäravinnekaupasta. 


Urheilijat syövät yleensä välipalan 1-2 tuntia ennen liikuntasuoritusta. Välipalan hiilihydraatit varmistavat energian riittävyyden intensiivisen harjoittelun yhteydessä. Käytännössä tämä tarkoittaa keskushermostoväsymyksen siirtämistä mahdollisimman pitkälle verensokerin ylläpidon muodossa. Lihasten varastoihin tällaisella välipalalla ei pystytä kovinkaan merkittävästi enää vaikuttamaan. 

Välipalan proteiini on imeytynyt ja on veressä aminohappojen muodossa liikunnan aikana käytettäväksi. Haaraketjuiset aminohapot hapettuvat lihaksissa ja erityisesti leusiini varmistaa proteiinisynteesin tehokkaan käynnistymisen liikunnan jälkeen. Heraproteiini on paras haaraketjuisten aminohappojen lähde. Se myös imeytyy nopeasti.

Kuinka uusia tuotteita sitten tulisi käyttää? Tuovatko ne todella jotain uutta? Ensimmäinen välipalavaihtoehto sisältää Danone Vitalinea jogurttijuoman, Valio Profeel jogurtin sekä proteiinipitoisen Ruiskarppi leipäviipaleen edam-juuston ja vihannesten kera. Välipalan ravintosisältö: energiaa 330kcal, proteiinia 38g, rasvaa 6,5g, hiilihydraattia 30g ja kuitua 6g.

"moderni" vaihtoehto

Ensimmäisen vaihtoehdon proteiinien kirjo on suuri. Tuotteet sisältävät maitoproteiinia, heraproteiinia, soijaproteiinia ja vehnägluteiiniproteiinia.  Vertailun vuoksi perinteisen urheilijoiden suosiman välipalan eli rahka-, banaani- ja maitolasivälipalan ravintosisältö: energiaa 306kcal, proteiinia 31g, rasvaa 1g, hiilihydraattia 42g ja kuitua 2g.


perinteinen vaihtoehto
Perinteisen vaihtoehdon proteiini tulee melkein kokonaan maitoproteiinista. Energiaravintoaineiden suhteen ei oikeastaan ole mitään mullistavaa eroa. Ensimmäisen vaihtoehdon rasva- ja kuitupitoisuus hidastavat imeytymistä ja siksi valitsisin toisen eli perinteisen vaihtoehdon omaksi välipalakseni ennen raskasta liikuntasuoritusta. Täysi vatsa ei tunnu hyvältä liikkuessa. Ensimmäisen vaihtoehdon tuotteet ovat maustettuja, mutta perinteisessä vaihtoehdossa maustaminen täytyy tarvittaessa tehdä itse. Hinta taitaa olla se, missä suurin ero syntyy. Perinteisen vaihtoehdon hinnalla ei taida saada edes proteiinipitoista jogurttijuomaa. 

Tässä lyhyessä kirjoituksessa halusin kärjistetysti asettaa ruoka-aineita vastakkain. Mikään ei tietenkään estä yhdistelemästä tuotteita oman maun ja halun mukaisesti.

6 kommenttia:

  1. Tuon ensimmäinen versio voisi olla muuten ihan mainio evässetti henkilölle, joka tekee esim vuorotyötä (eikä hirveän raskasta sellaista). Itse olen ajatellut, että karppileipä voi tuoda ihan hyvää vaihtelua leivän "puputtajalle", vaikka ei olisikaan mikään karppaaja. Maallikko ajattelee helposti ettei hän tuollaista osta, "kun ei edes karppaa".

    Niin ja tuo ensimmäinen voisi olla hyvä setti urheilun jälkeenkin. Miten itse muuten suhtaudut palautusjuomiin ja proteiinipatukoihin kuntoilijoilla?

    VastaaPoista
  2. Tuo kyseinen leipä vaikuttaa mainiolta raaka-aineidensa ja ravintosisällön puolesta. Makukin on ihan kelvollinen, mutta rakenne vähän oudon höttöinen. Kannattaisi varmaan brändätä uudelleen, jos karppausinto sattuisi vähenemään.

    http://www.porokylanleipomo.fi/app/product/view/-/id/142

    Tuntuu vähän siltä, että proteiinipatukat ovat proteiinin varjolla sallittu herkuttelukeino. Miksei vain voisi ottaa proteiinia ruoasta ja syödä sitten kohtuudella suklaata, jos siltä tuntuu, ilman tunnontuskia. Asia sitten erikseen esim. rajumpi kestävyysurheilu, mikä voi edellyttää mukana kuljetettavaa enegiapitoista syömistä.

    Raskaamman liikunnan kuten juoksun tai voimaharjoittelun jälkeen on hyödyllistä saada ainakin laadukasta proteiinia, hiilihydratteja ja nestettä, mielellään vielä mahdollisimman nopeasti. Käytännölisin ratkaisu on palautumisjuoma tai juomajauhe. Monet palutumiseen markkinoitavat tuotteet ovat kyllä aika kaukana optimaalisesta, eli käytännössä maitojauheen ja sokerin sekoituksia. Sitten on vielä syytä miettiä, mikä on oikeasti raskasta liikuntaa ja mikä ei. Itse käytän, tosissaan treenaville suosittelen, muille en suosittele.

    VastaaPoista
  3. Aika lailla samoilla linjoilla. Ajatellen kesän jalkapalloturnauksia, talvisia myöhäisiä kovia lätkätreenejä, pisimpiä maratonille valmistavia lenkkejä ja muita vastaavia hieman epätavallisia järjestelyjä, minusta proteiinipatukat ja -juomat ovat ihan oiva tapa hoitaa palautuminen käyntiin nopeasti. Harvalla on aina hyvät (!) eväät mukana, ja kovan treenin jälkeen (esim. yli 2 tunnin lenkki) voi olla vaikea saada syötyä kuivempaa ruokaa. Ja jotenkin olen vaan huomannut että jotkut ihmiset eivät vain tykkää sekotella kotona erilaisia "mömmöjä". Ostavat mielummin valmiina.

    VastaaPoista
  4. Näkisin "pienenä" ongelmana nämä hurjia kalorimääriä sisätävät juomat:
    0,75l, 1062kcal, 231g hiilareita ja 35g prot. Mitään suojaravintoaineita ei ole, joten kun tällaisia nauttii lähes päivittäin, jää kokonaisravitsemus aika heikoksi. Vertailun vuoksi litra jaffaa sisältää 350kcal ja 90g hiilareita!

    http://www.leader.fi/fi/valmisjuomat-patukat/xxl-mass-drink

    Toimisi ehkä lyhyessä hiilaritankkauksessa, mutta vaatii kyllä vettä kyytipojaksi imeytymisen helpottamiseksi.

    VastaaPoista
  5. Aika siisti setti tuo Leaderin pullo :-) Tuo voisi toimia muuten vajaaravitsemuspotilailla tosi hyvin? Mitähän tuoss muuten on hiilarina? Sokeria ja maltoo?

    VastaaPoista
  6. Maltodekstriini ja dekstroosi eli gluukosia loppupeleissä. On ainakin korkea GI :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...