maanantai 21. maaliskuuta 2011

Ikääntyvät mieluummin kuntosalille kuin kävelylle

Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Melbournen yliopiston yhteistyönä tehty tutkimus osoittaa, että säännöllisesti kävelevien keski-iän ohittaneiden naisten ja miesten riskin saada luunmurtuma on kaksi kertaa suurempi kuin vähän liikkuvilla. Australialaisia koehenkilöitä oli tutkimuksessa kaiken kaikkiaan 5000 ja tarkastelujakso kesti viisi vuotta. Tavallisimpia murtumia tutkimuksen aikana olivat ranteen ja nilkan murtumat.Kävelyä suositellaan terveydenhuollossa rutiininomaisesti turvallisena liikuntamuotona. Tämän tutkimuksen pohjalta suositeltavan liikuntaohjelman tulisi kehittää lihasvoimaa, tasapainoa ja toimintakykyä. Sopivia liikuntamuotoja voisivat olla kuntosaliharjoittelu tai ohjattu ryhmäliikunta. Myös kuntosaliharjoittelussa ohjauksesta on hyötyä. Kuntosaliharjoittelulla on monia terveyttä edistäviä ominaisuuksia.


Tiivistelmä englanniksi

3 kommenttia:

 1. Hei,

  Kävelyn osalta tulos on vähän omituinen ja ristiriidassa aiempien tutkimusten kanssa, esimerkiksi tämän Harvardin 12-vuotisen seurannan kanssa:

  http://jama.ama-assn.org/content/288/18/2300.full.pdf

  Koko tutkimustekstiä näkemättä arvelen, että huomion kiinnittäminen yleisiin rannemurtumiin hämärtää sen, että kävelyllä on kuitenkin vahvaa lonkkamurtumien riskiä vähentävää vaikutusta, ja lonkkamurtumat ovat yleensä vakavin murtumutyyppi.

  Kuntosaliharjoittelua voi toki myös suositella lämpimästi luuston ja luurankolihasten vahvistamiseksi ja murtumariskin vähentämiseksi, mutta harjoittelumuodot eivät sulje toisiaan pois.

  VastaaPoista
 2. Totta puhut. Hyvä linkki. Mitenköhän kuntosaliharjoittelu vaikuttaa lonkkamurtumariskiin? Suomalainen liikuntasuositushan sisältää kestävyys- ja lihakuntoliikuntaa.

  Lueskelen muuten juuri luusto-kirjaasi ;)

  VastaaPoista
 3. Hei,

  Kuntosaliharjoittelu on paikkaspesifistä eli ne kuntosaliharjoitukset, jotka vaikuttavat lonkkaan vahvistavat reisiluun luuntiheyttä ja sitä kautta vähentävät lonkkamurtumariskiä. Lisäksi kuntosaliharjoittelu vähentää kaatumisriskiä parantaessaan lihaskuntoa ja vähentää sitäkin kautta lonkkamurtumariskiä. Se on siis hyvin suositeltavaa siis luustolle. Siitä huolimatta olen myös kävelyn kannalla.

  Kiva kuulla, että olet lukemassa kirjaani. Olisi mukava kuulla myös palautetta siitä. :-)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...