tiistai 26. lokakuuta 2010

Isodieetti - laihdu kilo viikossa

Ruotsalaiset ravitsemusasiantuntijat Fredrik Paulún, Kristina Andersson ja Martin Brunnberg ovat luoneet laihdutusruokavalion nimeltään: isodieetti. Aiheesta kertova kirja on julkaistu suomeksi Otavan toimesta tänä vuonna. Kirja sisältää kahdeksan viikon laihdutusruokavalio-ohjelman. Ohjelman erikoisuus on makroravintoaineiden jakauma; proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja neuvotaan syömään samassa (iso=sama) suhteessa. Käytännössä tämä tarkoittaa kaloreiden vähentämistä 1600 kilokaloriin. Vähennys on toteutettu hiilihydraatteja runsaasti karsimalla ja hieman proteiineja lisäämällä. Kyseessä ei kuitenkaan ole ns. matalahiilihydraattinen ruokavalio. Kirja sisältää ohjelman lisäksi paljon ruokaohjeita, joiden avulla laihduttaminen käy helposti.

Ohjelmassa on hyvin huomioitu terveellisen ruokavalion vaatimukset, onhan kirja laadittu ravitsemusterapeutin näkökulmasta. Kaikkien vällttämättömien ravintoaineiden riittävä saanti on keskeisellä sijalla. Pientä ihmetystä aiheuttaa gluteiini-proteiinin karsiminen ohjelman alusta. Tälle ei kerrota mitään kovin vahvoja perusteita. Kyseessä ei kuitenkaan ole keliakikoiden huomioiminen, vaan ohjelman lopussa gluteiini palaa jälleen ruokavalioon. Teoksessa esitellään myös muiden muodissa olevien laihdutusruokavalioiden hyvät ja huonot puolet. Isodieetti pyrkii yhdistämään näitä hyviä puolia, ja onnistuukin tässä melko hyvin.

Kirjan heikoin osuus liittyy liikuntaohjeisiin, jotka ovat kovin pintapuolisia ja niiltä puuttuu ravinto-osion sisältämä teoreettinen perustelu. Tässä näkyy kirjoittajien tausta nimenomaan ravitsemuksen asiantuntijoina. Pienistä puutteista huolimatta, kirjan ohjeita noudattamalla pystyy varmasti pudottamaan luvatun kilon viikossa. Tämä tavoite on hyvä ja realistinen, muttei kovin kunnianhimoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...