sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Kirjakimara - Terveyssatama suosittelee

Pieni katsaus muutamasta jo vähän vanhemmasta kirjasta, jotka ovat kuitenkin tutustumisen arvoisia. Otavan vuonna 2009 julkaisema ravitsemusasintuntija Patrik Borgin Löydä tie keveämpään oloon on onnistunut löutämään uuden näkökulman syömiseen ja laihduttamiseen. Patrik keskittyy diettien ja ruokaohjeiden sijasta syihin syömiskäyttäytymisen takana, ja korostaa rentoa ja sallivaa otetta painonhallinnassa. Kirjassa käydään läpi kuuden henkilön tapaukset ja painonhallintahistoriat kokonaisuudessaan. Toiset kirjan henkilöistä onnistuvat ja toiset eivät, mutta kaikki saavat uusia eväitä uuteen terveelliseen elämään Patrikin opeilla. Kirjan psykologinen ote antoi myös itselleni paljon ajateltavaa ja uusia virikkeitä asiakastyöhön. Suosittelen lämpimästi kaikille painonhallinnasta kiinnostuneille. Odotan innolla seuraavaa Patrikin kirjaa, toivottavasti sellainen on tekeillä. Täältä löytyy muuten Patrikin haastattelu.

Patrikin kanssa samaan aikaan Kuopiossa ravitsemusterapiaa opiskelleen,  ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnian kirjat Ruoan terveysvaikutukset (Otava 2009) ja Irti makean himosta (Otava 2008), ovat myös erittäin suositeltavia teoksia. Ruoan terveysvaikutukset on tietokirja, jossa Pirjon painohallinta teesit ovat hyvin linjassa Patrikin oppien kanssa. Kirja sopii terveellisestä ruoasta ja luotettavasta ravitsemustiedosta kiinnostuneille. Kirja sisältää mm. ruoka-aineiden top 10:n, jonka kärjessä on muuten omakin suosikkini: kaurapuuro. Kaurapuuro on todellista (ei niin muodikasta) superfoodia, ja suosittelenkin sitä asiakkailleni lähes poikkeuksetta.


Irti makean himosta keskittyy kapeampaan teemaan, eli makeanhimon- ja painonhallintaan. Kirja sisältää paljon tutkimustietoa, ruokaohjeita ja ruokalistan. Kattava yhteen alueeseen keskittyvä teos sopii hyvin käsikirjaksi maallikoille ja ravitsemusohjausta antaville asiantuntijoille. Kirjasta on ilmestynyt myös pokkari-versio vuonna 2009. Toivottavasti myös Pirjolta tulee uusia kirjoja tulevaisuudessa. Irti makean himostakin kaipaisi jo pientä päivitystä; esim. runsaan proteiinin saannista varoittaminen luuston terveyden varjolla on osoittautunut jo tutkimuksissa turhaksi huolen aiheeksi. Ja toden totta, mm. tämä tieto on jo korjattu ajankohtaiseksi uudemmassa Ruoan terveysvaikutukset -kirjassa!


.

2 kommenttia:

  1. Hyviä kirjoja tosiaan kaikki. Kaurapuuro on tosiaan hyvää ruokaa, erityisesti nytkun hiutaleita saa vielä beetaglukaanilla rikastettuna. Ja maku on vielä perinteistä parempi tässä "viritetyssä" puurossa. Niin ja maitoon keittynä.

    Mutta tosi superfoodia mielestäni on: Ksylitolilla makeutettu mustikkakiisseli kaurapuuron kera :-)

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa hyvältä! Täytyy varmaan kokeilla, vaikka itse syönkin yleensä kaurahiutaleet sellaisenaan maidon kera(tähän ei sisälly mitään syvällisempää filosofiaa).

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...