maanantai 23. huhtikuuta 2012

Viisautta netin diettiviidakossa


Vieraskirjoituksen kirjoittaja esiintyy somessa nimimerkillä Sugarmindy. Kirjoitus liittyy netin tietotulvaan ja diettien viidakkooon, jossa ammattilaisenkin on vaikea pysyä kärryillä. Hienoa, että Sugarmindy on löytänyt kultaisen keskitien! Sugarmindyn blogi: Sokeri raapustaa


Vähärasvaista, rasvatonta. Paljon hiilihydraatteja, kaloreiden tarkkailua ja ruokien grammalleen punnitsemista. Ei kun sittenkin paljon rasvaa ja vähän hiilareita. Eikun... Pää pyörii suunnasta toiseen kuin tennisottelussa.

Kuva: www.pronutritionist.net

Olen rypönyt laihduttajan viidakossa kohta kymmenen vuotta. Vähärasvaisuus tai melkein täysin rasvaton ruokavalio oli kuitenkin tätä ennen ollut tiukasti mielessä ja mielikuvissa. Opetettiinhan koulussakin, että rasva ja rasvaiset ruuat ovat epäterveellisiä, aiheuttavat sydän- ja verisuonitauteja,  nehän suorastaan tappavat ja ovat epäonnistuneen ihmisen merkki. Ruokalautaselle kuului tiiviisti aamuisin kaurapuuro banaanilla höystettynä ja rasvaton maito, lounaaksi vihanneksia täysjyväpastaa tai -riisiä tai perunoita. Ei missään nimessä kuitenkaan mitään rasvaa tai rasvaista, ei edes salaatinkastiketta. Välipalaksi rasvaton jogurtti, ja päivälliseksi samantapainen satsi kuin lounaallakin. Ei kuulosta periaatteessa mitenkään huonolta ruokavaliolta, eihän?


keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Tulehdus ja ruokavalio

Tuoreessa ProBody-lehdessä on kirjoitukseni ravinnon ja tulehduksen yhteyksistä ja merkityksestä. Tulehduksesta ja sen hillitsemisestä ennustetaan tulevan seuraava suuri trendi ravitsemustieteen piirissä. Valtameren toisella puolella näin taitaa jo ollakin.

Ensimmäisessä jutussa kirjoitin omega-rasvahapoista ja muista tulehdukseen vaikuttavista ravintoaineista, liikuntaa unohtamatta. Toisessa jutussa mennään ruoka-ainetasolle ja annetaan esimerkki terveellisestä ruokavaliosta.

Ravinnon GI ei ole yhteydessä diabetesriskiin

Ravinnon hiilihydraattien aiheuttama verensokerin nopea nousu (glycemic index, GI) ei näytä lisäävän riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Myöskään hiilihydraattikuormalla (glycemic load, GL) ei ollut yhteyttä diabetekseen. Tämä käy ilmi THL:n tutkijan Minna Similän tuoreesta väitöskirjasta. Sen sijaan ravinnon rasvan ja eläinperäisen proteiinin korvaaminen hiilihydraateilla glykeemisestä indeksistä riippumatta pienentää diabetesriskiä.




Kuva: www.sxc.hu
Kasviperäisen proteiinin korvaamisesta hiilihydraateilla ei ollut hyötyä diabetesriskin suhteen. Similä huomioi, että nämä proteiinit ja hiilihydraatit ovat usein peräisin samoista ruoka-aineista kuten viljoista. Kasvikunnan tuotteita painottavan ruokavalion on jo aiemminkin huomattu olevan edullinen diabeteksen suhteen. Lue esimerkiksi tutkija Jukka Montosen ansiokas väitöskirja aiheesta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...