keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Virallisterveellinen ruokavalio toimii sittenkin!

kuva: www.pronutritionist.net
Diabetekseen ja ruokavaliosuosituksiin liittyvien uutisten jälkeen on mielekästä jatkaa samalla teemalla. Tällä kertaa katsotaan yhden henkilön hoitoa tapaustutkimuksen keinoin.

Tuttavallani todettiin noin nelikymppisenä aikuistyypin diabetes, dyslipidemia ja ajoittain korkea verenpaine. Lisäksi hän kärsi lievästä liikapainosta (BMI=26), migreenistä ja nivustyrästä. Elintavat olivat rempallaan; alkoholia ja tupakkaa kului runsaasti, eikä liikuntakaan kuulunut arkeen. Ruokavalioon kuuluivat sen sijaan säännöllisesti makkarat, pitsat ja hampurilaiset. Diabetes-diagnoosin jälkeen tuttava pudotti omatoimisesti painoa 8 kiloa jättämällä roskaruoan pois ja vähentämällä alkoholin käyttöä. Myös säännöllinen liikunta kävelyn muodossa astui kuvaan. Lääkityksenä aloitettiin metformiini, hillitsemään maksan "sokeritehdasta". Painonpudotuksesta ja lääkityksestä huolimatta veriarvot eivät täysin korjaantuneet.

Alkusyksystä verestä mitatut arvot olivat kuukausia jatkuneen hoidon jälkeen seuraavat:

paasto glukoosi 14.0 (4.0-6.1)
hemoglobiini-A1C 91.3 (20.0-42.0)
kolesteroli 6.2 (0.0-5.0)
HDL 1.2 (1.0-99999.0)
LDL 4.3 (0.0-3.0)
triglyseridit 2.0 (0.0-2.0)

Tässä vaiheessa lääkäri määräsi käyttöön statiini-lääkityksen. Työterveydenhoito ei tarjonnut lainkaan ravitsemusohjausta, niinpä neuvoin tuttavaani ruoka-asioissa. Lääkärin ohjeita noudatettiin tarkasti (niitä ei siis juuri ollut). Ruokavalio ruoka-ainetasolla mietittiin yhdessä seuraavan kaltaiseksi:

 • kasvisten käyttöä lisätään huomattavasti (tavoite puoli kiloa päivässä) ja oliiviöljyä käytetään salaatinkastikkeena
 • hedelmiä (esim. omena) syödään päivittäin
 • roskaruoka ei palaa säännöllisenä ruokavalioon
 • rasvaista kalaa suositaan (erityisesti työpaikkaravintolassa) punaisen lihan kustannuksella
 • ruokajuomana rasvaton piimä tai maito, ja muutoinkin maitotuotteet vähärasvaisena
 • leipänä päivittäin ruisleipä ja kaurapuuroa suositellaan
 • tärkkelyksen saantia kohtuullistetaan annoskokoja pienentämällä (esim. 4 perunan sijaan 2 vain kaksi perunaa)
 • leivän päällä kasvirasvalevite (Keiju 70%)
 • päivittäiseen ruokavalioon kuuluu yksi kasvistanolia (Benecol) sisältävä välipalajuoma
 • suolatut maapähkinät vaihdetaan muihin pähkinöihin (hassel- ja saksanpähkinä ja manteli)
 • tiuhaan käytössä ollut maitosuklaa korvataan tummalla suklaalla ja määriä kohtuullistetaan
 • viskin juonti korvataan kohtuullisella punaviinin käytöllä
 • ateriarytmi pidetään säännöllisenä
 • omilla verensokerimittauksilla seurataan mikä vaikuttaa sokeriin ja mikä ei (työterveydenhuolto ei tiennyt kuinka verensokerimittarin saa maksuttomasti käyttöönsä)

Lisäksi vähennetään tupakointia, nukutaan riittävästi ja tiedostetaan mm. punaviinin ja suklaan tyramiini-välitteinen kyky laukaista migreenikohtaus. Raskaamman liikunnan mahdollisuutta harkittiin, mutta  koska lääkäri oli tämän tyrän takia kieltänyt jätettiin se tällä kerralla väliin. Tyydyttiin säännöllisiin kävelylenkkeihin.

Kolmen kuukauden totaalisen elämäntapamuutoksen jälkeen verikokeen tulokset olivat seuraavat:

glukoosi 6.9 (4.0-6.1)
hemoglobiini-A1C 62.8 (20.0-42.0)
kolesteroli 3.4 (0.0-5.0)
HDL 1.3 (1.0-99999.0)
LDL 1.8 (0.0-3.0)
triglyseridit 0.9 (0.0-2.0)

kuva: www.pronutritionist.net
Muutos oli huima kaikilla osa-alueilla! Sokeriarvot olivat huomattavasti korjaantuneet, vaikka tavoitteista vielä hieman jäätiin. Dyslipidemia oli vaihtunut optimaalisiin rasva-arvoihin. Verenpaine oli ihanteellisen matala. Migreenikohtauksia ei ollut ilmaantunut. Paino oli pysynyt suositusten sisällä (BMI=24). Yleinen jaksaminen oli kohentunut.

Raskaampaa lihastyötä sisältävä liikunta todennäköiseti laskisi vielä osaltaan sokeritasoja. Sopiva määrä esim. kuntosaliharjoittelua olisi vähimmäissuositusten mukainen 2 kertaa viikossa. Tähän tullaan vielä palaamaan, kun tyrä on parantunut, korjattu tai lääkäri muutoin näyttää vihreää valoa. Myös tupakoinnin lopettaminen on ensi vuoden suunnitelmissa. Tuttava itse oli enemmän kuin tyytyväinen saavutettuihin tuloksiin ja pyysi, että kirjoittaisin niistä tähän blogiin, ja halusi vielä korostaa seuraavaa:

"Tärkeintä on, että suuret linjat ovat kunnossa. Hifistelyllä ja pilkunviilauksella ei ole merkitystä. Liian tiukka ruokavalio ei auta jaksamaan."

Lääkkeiden merkitystä väheksymättä, ravinto näyttelee suurta osaa ihmisen terveydessä. Monipuolisella ruokavaliolla päästään hyviin tuloksiin ilman tiukkoja rajoituksiakin. Täytyy oikeastaan ihmetellä, miksei yhteiskunta tarjoa kaikille parhaassa työ-iässä diabetekseen sairastuville asiantuntevaa ravitsemus- ja liikuntaohjausta automaattisesti. Tästä hyötyisi sairastuneen lisäksi todennäköisesti ainakin kansantalous.

2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! BMI tippui 2 pykälää, mutta missä vaiheessa? Oliko laihtuminen (8 kiloa) tapahtunut ennen noita ensimmäisenä esiteltyjä labra-arvonottoja, vai sen jälkeen? Hienostihan se on mennyt, mutta toki statiini ja metformini on myös auttanut, olikohan metformiiniannoksia säädelty välissä? Joka tapauksessa onnittelut hyvistä tuloksista! Ruokavalio näyttää ihan mainiolta.

  VastaaPoista
 2. Kiitti Reijo! Tässä on taustalla myös sukurasitusta, joten aika kivasti on saatu noita veren rasvoja kohennettua. Hoitomotivaatio on ollut hyvin kohdallaan. Tässä vaiheessa elintapamuutoksilla saa vielä "ihmeitä" aikaan.

  Laihtuminen tapahtui ennen noita ekoja jutussa mainittuja labroja, diagnoosin jälkeen. Diagnoosivaiheessa(kevät 2011) otetut labrat rasvan osalta samanlaiset, mutta sokerit vielä paljon huonommat. Diagnoosin jälkeen metformiini käyttöön, mutta statiini vasta tänä syksynä(n. 4 kk sitten). Metformiinit taitavat olla "tapissa". Suunta sokereissa on ollut onneksi koko ajan alspäin.

  Käytännössä "hyvien" rasvojen saanti on lisääntynyt huomattavasti ja hiilihydraattien saanti on vähentynyt, ainakin triglyistä päätellen.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...