perjantai 14. lokakuuta 2011

Ravintolisät apteekkiin!

Kuvat: www.sxc.hu
Antti Heikkilä on blogissaan sitä mieltä, että valtiovalta niin meillä kuin muuallakin, on ajamassa ravintolisiä apteekkeihin reseptin taakse. Tänään kaupassa käydessäni minut pyydettiin kalaöljykapseli myyntitiskille kuuntelemaan kalaöljyn erinomaisuudesta. Nuoret miehet kertoivat, että kapselit ainakin suojasivat sydän- ja verisuonitaudeilta, paransivat lasten älykkyyttä jne. (lista oli pitkä, enkä muista enää kaikkea). Kerroin, että olen ravitsemustieteilijä, ja näytöt mainittuihin asioihin eivät ole kapseleiden osalta kovin vahvat. Sen sijaan kalan suosiminen ja muutenkin monipuolinen ravinto ovat tutkitusti parempi vaihtoehto.

Seuraavaksi vedottiin siihen, että osta silti; nämä ovat markkinoiden edullisimpia ja pieni kokoisimpia kapseleita. Totesin, että läheisessä marketissa kapselit ovat paljon halvempia. Vastaus oli, että tavallisissa kapseleissa ei ole DPA:a. Katsoin purkkia siellä tosiaan oli DPA listattu EPA:n ja DHA:n perään. Valmistusaineet olivat kuitenkin tavalliset; kalaöljy, E- ja D-vitamiini, täyteaineet jne. Päättelin, että oudon kuuloinen DPA on varmaankin myös jokin rasvahappo. Kysyttäessä myyjät eivät osanneet sanoa mitä DPA on tai mihin sen hyöty perustuu. Luulen, että kaikissa kalaöljyissä on samankaltainen rasvahappoprofiili, ellei sinne sitten ole lisätty erikseen jotain.


Seuraavaksi udeltiin roskaruoan ja alkoholin käytöstä. Näistä myyjät eivät saaneet apua. Taas vedottiin, että osta edes lapsille. Heistä tulee älykkäitä samalla tavalla kuin Mozartia kuuntelemalla. Sanoin, että en usko.

Seuraava myyntiargumentti oli, että kapseleista saa myös terveellisiä vitamiineja. Vetosin ajankohtaiseen uutiseen, että vitamiinilisät ovat hyödyttömiä. Minulle kerrottiin, että tutkimus koski vain monivitamiinivalmisteita, ei yksittäisiä vitamineja. Kerroin ettei se asia ihan näin ollut, ja että mikään ravitsemusväite mitä myyjät esittävät ei saa aikaan kauppoja.

Tässä oli vain pieni osa väitteistä, joita pitkässä myyntitapahtumassa käytettiin. Olin jälkeenpäin hieman tuohtunut koko asiasta. Olisi ihan mielenkiintoista tietää, onko tällaisilla myyjillä esimerkiksi käsitystä ravintolisien mahdollisista haittavaikutuksista ja kerrottaisiinko niitä siltikään. Ehkä kalaöljykapselit olisi tosiaan parempi siirtää kokonaan apteekkiin, koulutettujen farmaseuttien valvovan silmän alle.

5 kommenttia:

 1. Aika hassua markkinointia DPA:lla. DPA-rasvahappoahan taitaa olla sekä n-3 että n-6 muotoa ja käsittääkseni tuota jälkimmäistä omega-6 versiota pidetään DHA:n puutteen markkerina. Esimerkiksi linolihapon liikasaanti käsittääkseni nostaa juuri sen määrää (eikä arakidonihapon, toisin kuin jotkut väittävät). Mutta DPA:n syömisen vaikutukset, en tiedä. Tuskinpa sillä varsinaista merkitystä mihinkään.

  Noiden mainostajien myyntipuheet tuntuvat olevan monien kansalaisten keskuudessa melkein totuuksia. En tiedä onko kalan rasva niin ongelmallista ettei sitä sopisi myydä luontaistuotekaupoissa, mutta luulen että myös kriittinen puoli pitäisi tavalla tai toisella saada ihmisten tietoisuuteen. Voi olla toki vähän hankala homma...

  VastaaPoista
 2. Aivan totta. Liioittelin hieman vaatimuksissani ;)

  Myynnissä oli kyse ärsyttävästä luukutuksesta, jossa asiakas käytännössä pakotetaan ostamaan jotain. Ei kalaöljy sinällään ole ongelma.

  Eiköhän tota DPA:a ole kaikissa kalaöljyissä, muut eivät vain ilmoita sen määrää. Keskimääräinen kuluttaja ei kyllä varmasti ole ikinä kuullut siitä.

  VastaaPoista
 3. Mainio juttu. Kyllähän nämä on joskus superraivostuttavia nämä ravintolisien myyntipuheet mitä kuulee väkisinkin - ja tosi harvoin ne perusteet kestää. Mutta enpä ole jaksanut kiusata myyjiä, kuten sinä :) Hatunnoston arvoinen testaus.

  Oma inhokkini ovat Itäkeskuksessa ämyristä tulevat mainokset. Vastaantulleet Vapaaöljy kalakapselikauppiaat ovat myös saaneet kiertämään kaukaa.

  Ja siis tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa ettei ravintolisille voisi olla käyttöä. Mutta jotain rajaa miten porukkaa narutetaan.

  VastaaPoista
 4. :) Loistavaa! Olisinpa ollut kärpäsenä katossa kuuntelemassa.

  VastaaPoista
 5. Mainioita myyntimiehiä yhtä kaikki. Ja onhan sitä itsekin tullut ravintolisiä joskus käyttettyä, varmuuden vuoksi :)

  Kivempi toisaalta itse arvioida mitä ostaa tai käyttää, kuin antaa toisten päättää puolesta.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...