maanantai 23. elokuuta 2010

Antti Heikkilä: Ravinto & Terveys



Päätin viimein tutustua lääkäri Antti Heikkilän jo vuonna 2006 ilmestyneeseen ja Rasalas Oy:n kustantamaan kirjaan Ravinto & Terveys. Heikkilän kirjoitus-  ja esiintymistyyli on vähintäänkin provosoiva; kirjan alussa Heikkilä lyttääkin nykylääketieteen ja lääkäreiden koulutuksen. Heikkilä korostaa aivan oikein ennalta ehkäisevää ja elintapoihin puuttuvaa lähestymistapaa. Lääkäreiden koulutukseen ei juuri ravitsemustiedettä sisälly. Heikkilällä on muutamia hyviä ajatuksia. Hän pitää välipaloja turhina ja korostaa lihastyön merkitystä aineenvaihdunnan säätelyssä. Nämä ovat hyviä ja kannatettavia ajatuksia. Valitettavasti Heikkilän teoksen uskottavuus kaatuu ainakin ravitsemusta käsittelevissä luvuissa asiavirheisiin. Useimpien asioiden todellinen laitaa selviäisi vaikkapa googlen avulla millisekunneissa.

Heikkilän mukaan: "Elimistö ei kykene varastoimaan juuri lainkaan hiilihydraattia." Maksa kuitenkin pystyy varastoimaan hiilihydraatteja glykogeeninä 75-100g ja lihakset 300-500g. Heikkilä jatkaa: "Vain pikajuoksija voi käyttää hyväkseen elimistön sokerivaraston mutta suorituksen jatkuessa elimistön ainoa polttoaine on rasva.". Kuitenkin esimerkiksi juostessa pelkästään lihasten hiilihydraattivarastot riittävät 1-2 tuntia. (lähde).

Heikkilä kirjoittaa: "Ihminen tarvitsee monia rasvahappoja kuten omega-6- ja omega-3-rasvoja...". Aikuinen ihminen tarvitsee ravinnosta kahta rasvahappoa; alfalinoleenihappoa(omega-3) ja linolihappoa(omega-6), näistä elimistö pystyy muodostamaan kaikki tarvisemansa rasvat. Heikkilä jatkaa: "...alfalinolihappo joka on varsinaisten DHA- ja EPA-rasvojen esiaste.". Heikkilälllä ovat menneet rasvahapot sekaisin, DH- ja EP-rasvahappoja muodostetaan alfalinoleenihaposta. Lopuksi Heikkilä toteaa: "Siksi alfalinolihapon mainostaminen omega-3-rasvana on harhaanjohtava.". Jos näin olisi (biokemian kirjat eivät siis tunne alfalinolihappoa), se olisi kyllä todella harhaanjohtavaa!(lue lisää)

Edellä mainitun kaltaisia virheitä on pahimmillaan useita sivulla. Kirja ei sovellukkaan elintapamuutokseen tähtäävän henkilön tai faktoista kiinnostuneen käsikirjaksi. Kirjan esittelemä dietti on kuitenkin aivan käyttökelpoinen ja johtaa varmasti useimpien liikapainoisten kohdalla painon putoamiseen. Eri asia on sitten se, kuinka hyvin laihdutustulos säilyy. Itse pidän kirjaa hyvänä viihteenä, jossa kirjoittaja kuitenkin aika ajoin osuu maaliinsa.

6 kommenttia:

  1. Alfalinolihapon muuntuminen hyödyllisiksi EPA ja etenkin DHA omega-3 rasvoiksi on lukemani mukaan ihmiselimistössä vähäistä tai olematonta.

    Arviointia lukiessa jäi vaivaamaan, että kirjoittajan omasta mielestä selkeät virheet Heikkilän tekstissä oli esitetty hyvin hajanaisesti ja vaikeaselkoisesti. Luin kiinnostuneena kirjoituksen useaan kertaan saamatta selville kirjoittajan tekstistä muuta, kuin että hän on jostakin syystä pahastunut Heikkilälle sekä haluaa olla "tieteellisesti" ja "sivistyneesti" eri mieltä Heikkilän kanssa. Kritiikistä puuttuvat täsmälliset faktat jäivät huutamaan poissaolollaan.

    Ehkä arvioinnin kirjoittajan tulisi paneutua aihepiiriin paremmin ja harjoitella kritiikin esittämistä vielä lisää ennen astumista julkisuuteen. Nyt kirjoituksesta ei saanut kuvaa Heikkilän kirjasta, sen ansioista enempää kuin puutteistakaan. Arvion kirjoittaja profiloitui sen sijaan selkeästi asiantuntemattomaksi, heikoksi kirjalliselta ulosanniltaan ja henkilönä jokseenkin vastenmieliseksi ja pahantahtoiseksi änkyräksi.

    Saattaapa kirjoittaja olla vieläpä margariiniteollisuuden maskottikin päätellen "tieteellisestä" viitteestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi5/4/14 18:44

      Näin minäkin olisin kommentoinut. Teit se puolestani joten : kiitos!

      Poista
  2. Anonyymin kritiikkiin on vaikea vastata, kun en tiedä onko hän ymmärtänyt kirjoitukseni väärin, vai Heikkilän kirjoituksen väärin, vai onko Heikkilä ymmärtänyt väärin, vai onko Heikkilän kirjaan eksynyt karmea virhe! Oma veikkaukseni oli alunperin viimeinen vaihtoehto, mutta jos anonyymi on saanut saman virheellisen tiedon muualtakin, niin joudun nostamaan kädet pystyyn.
    Kerrataanpa selvyyden vuoksi: alfalinolihappo ei liity mitenkään omega-3-rasvahappoihin, koska sellaista rasvahappoa ei ole vielä keksittykään! Omega-3-rasvahappoja elimistö syntetisoi alfalinoleenihaposta, joka on omega-3-rasvahappo itsekkin ja myös välttämätön rasvahappo linolihapon ohella (EI siis alfalinolihappo).
    Toisaalta, ei kannata takertua pikkuseikkoihin ja olen edelleen sitä mieltä, että Heikkilän dietti on täysin käyttökelpoinen. Jos anonyymi on kiinnostunut rasvahapoista, suosittelen hänelle käsikirjaksi esim. Harper's Illustrated Biochemistry -kirjaa. Valitettavasti ko. kirjan sisältöä ei voi lukea maksutta netistä ja allekirjoittaneen on tyydyttävä RTY:n kirjoitamaan asintuntijapakettiin, johon löytyy linkki blogi-kirjoituksessa. Tämä ei siis missään tapauksessa ollut tarkoitettu tieteelliseksi viitteeksi, joita ei muuten Heikkiläkään harrasta.
    Anonyymi osuu oikeaan analyysissään heikosta kirjallisesta annista, sekä kuvatessaan allekirjoittanutta vastenmieliseksi ja pahantahtoiseksi änkyräksi. Pahoitteluni, etten vielä kykene anonyymin tasoiseen kritiikkiin ; )

    VastaaPoista
  3. Anonyymi3/9/10 22:24

    En ota millään tavalla kantaa tähän kirja-analyysiin. Kiinnitin vain huomiota tuohon anonyymin kritiikkiin blogin pitäjää kohtaan. Olen ollut Jan Verhon ravitsemusohjauksessa sekä saanut erittäin hyviä vinkkejä treenaukseen. Kyseessä on luontevasti ja ystävällisesti kommunikoiva mies, jolla on suuri sydän. Ei siis missään tapauksessa mikään änkyrä tahi vastenmielinen ihminen. Ikävää tällainen.

    Katja KV.

    VastaaPoista
  4. According to Dr. Terry Wahls in the Book Wahls Protocol (Page 160, chapter Vegetarian Danger 1#: Skewing your fatty acids ratios:

    "There are many plant foods that are commonly advertised as being rich sources od omega-3 fatty acids, like flaxseeds, walnuts, and hemp seeds. These foods are nutritious, and I eat them myself. These foods, however, not only contain high levels of omega-6 fatty acids (not something you typically hear about), they don't actually contain omega-3 fatty acids in the form our bodies need: docosahexaenoic acid (DHA) and eicosapentaenoic acid (EPA). Instead they contain alpha-linolenic acid (ALA), which our bodies must convert to a more usable form. Ala is a shorter chain of molecules, and your cells needs to lengthen the ALA through several steps to make the form of omega-3 fats that our cells most need: EPA and DHA. It is an inefficient process. Only about 5 percent (7-10 percent if you are pregnant) of the ALA you eat will get converted to DHA. You need to eat ten to twenty times the amount of ALA to get the equivalent amount of DHA made for your brain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. According to Harvard Medical School: "No need to avoid healthy omega-6 fats"
      http://www.terve.fi/terveyden-abc/terveellisia-omega-6-rasvoja-ei-pida-valttaa

      "Omega-6 fatty acids have also been linked to protection against heart disease."
      http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-truth-about-fats-bad-and-good

      "...dietary LA intake is inversely associated with CHD risk in a dose-response manner."
      http://circ.ahajournals.org/content/early/2014/08/26/CIRCULATIONAHA.114.010236.full.pdf+html

      "... to label the entire class of omega-6 fatty acid metabolites as “proinflammatory” is painfully naïve."
      http://circ.ahajournals.org/content/early/2014/08/26/CIRCULATIONAHA.114.012534.full.pdf?ijkey=RTkCznHAP9pDFhX&keytype=ref

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...