perjantai 17. helmikuuta 2012

Tehokas treeni puolessa tunnissa

Tehokas treeni puolessa tunnissa - Tuloksia functional trainingilla on Mikko Paunosen ja Lasse Seppäsen tekemä jatko-osa Functional training - toiminnallisempaa lihaskuntoharjoittelua -kirjalle. Kirjauutuus jatkaa Docendo-kustantamon erinomaisten liikuntakirjojen sarjaa, joista itse olen lukenut seuraavat: Voimaharjoittelu & kehonmuokkaus sekä Jouni Virtamon kirjoittama Monipuolinen kuntosaliharjoittelu. 



Functional training on noussut Suomessa suosioon erityisesti 2000-luvulla, varmaankin pitkälti personal training -palveluiden suosion nousun myötä. Fysioterapiaan liittyvä harjoittelu on luonteeltaan toiminnallista. Monet personal trainerit ja heidän kouluttajansa ovat olleetkin juuri fysioterapeutteja. Toiminnallisen harjoittelun on tarkoitus tukea harjoittelijan urheilulajia tai vaikkapa arkipäivän toimia. Esimerkiksi juoksijan harjoittelun tulisi tukea juoksusuoritusta. Oikeastaan lähes kaiken liikunnnan voi nähdä toiminnallisena. Jos harjoittelijan laji on voimanosto, olisi penkkipunnerrus tässä tapauksessa toiminnallista harjoittelua. Yhtä hyvin kehonrakentajan tekemä harjoittelu eristävässä epäkeskokoneessa on hänelle toiminnallista harjoittelua.


Toiminnallinen harjoittelu on suosionsa myötä nousut tavallaan myös itsenäiseksi urheiluksi. Tästä esimerkkinä crossfit tai kahvakuula, jotka usein nähdään toiminnallisina harjoitusmenetelminä, mutta joissa myös järjestetään omia kilpailutapahtumia. Alla olevassa videossa Ari Paunonen tekee toiminnallista harjoitusta:




Ja sitten perinteisempi tässä tapauksessa myös toiminnallinen tapa käyttää samaa laitetta:




Kirjan sisältämässä liikepankissa on valtava määrä erilaisia harjoitteita. Myös kuvia on todella paljon, mikä onkin tärkeää tämäntapaisessa kirjassa. Liikkeet video-muodossa sisältävä DVD olisi oiva lisä, mutta kyllä pelkillä kuvillakin pärjää. Noin neljäsosa kirjasta on teoreettisempaa asiaa ihmisen fysiologiasta, kolme neljäsosaa on varattu liikkeille ja vain pari sivua varattu ohjelmille, joita on yhteensä kolme kappaletta. Kirjan nimi on siis hieman harhaan johtava; mullistavan harjoitusohjelman sijaan kirja toimii paremmin käsikirjanomainena teoksena.

Itse opin kirjasta paljon uutta, mutta olisin kuitenkin kaivannut enemmän spesifisiin ongelmiin vastaava rakennetta. Esimerkiksi millaisella harjoitteella voidaan tehokkaasti kehittää soudussa tarvittavaa ja tärkeää alkupotkua? Nyt joutuu käymään valtavan määrän liikkeitä läpi osittain yritys ja erehdys menetelmää käyttäen ennenkuin sopiva löytyy. Olisi toivottavaa, että joku laatisi erilaisia harjoitusohjelmia erilaisiin tarpeisiin hyödyntäen kirjan valmiiksi numeroituja liikkeitä.


Suosittelen kirjaa erityisesti valmentajille, personal trainereille ja fysioterapeuteille. Myös aktiivinen ja informaationälkäinen harrastaja hyötyy kirjasta. Kannattaa muistaa, että toiminnallisuudessakin voidaan joskus mennä liiallisuuksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...