Pähkinä purtavaksi
Reijon kommentti pähkinöistä kirvoitti tämän lukijakysymyksen:
Ovatko kaikki pähkinät terveysominaisuuksiltaan samanlaisia? Kaupassa mieluiten valitsisi maapähkinöitä, koska ne ovat huomattavan paljon edullisempia kuin muut pähkinät. Maapähkinähän ei varsinaisesti ole pähkinä vaan kuuluu hernekasveihin.
Minkälainen määrä pähkinöitä päivässä on sopiva?
Entä aflatoksiinit, onko joku tietty pähkinälaji, joissa on erityisen suuri riski aflatoksiineihin?
Pähkinöissä on tosiaan eroja, Reijon viittaamassa tutkimuksessa pähkinäryhmän koehenkilöt käyttivät 30g pähkinöitä päivässä välimerenruokavalion lisänä. Pähkinöiden ja oliiviöljyn käyttö vähensi aikuistyypin diabeteksen ilmaantumista noin puolella verrattuna vertailuruokavalioon. Kyseisestä PREDIMED-tukimuksesta voi lukea lisää täältä. Tutkimuksessa käytetty pähkinä-mix oli seuraavanlainen:
- 15g saksanpähkinöitä
- 7,5g manteleita
- 7,5g hasselpähkinöitä
Kuten kysymyksessä on mainittu, maapähkinä ei ole biologisesti pähkinä vaan kuuluu hernekasveihin, ja se kasvaa (yllätys,yllätys) lähellä maata. Pähkinät on kasvitieteellisessä mielessä hedelmiä ja ne kasvavat puissa. Saksanpähkinä ei ole pähkinä vaan kivihedelmän kiven ydin. Manteli puolestaan on siemen. Hasselpähkinä sentään on pähkinä. Täältä löytyy lista pähkinöistä ja pähkinöiksi mielletyistä kasveista.
Ravitsemusmielessä pähkinöissä on jonkin verran eroja (klikkaa kuva suuremmaksi):
Pähkinöiden ravitsemussisältöjä Finellin mukaan |
Käytännössä pähkinöitä kannattaa käyttää vaihtelevasti, esimerkiksi juuri PREDIMED-tutkimuksen mallin mukaan 30 g päivässä eli pieni kourallinen. Hyvää näyttöä eri pähkinälajien erilaisista vaikutuksista terveyteen ei vielä ole. Suolattuja pähkinöitä on hyvä välttää.
Aflatoksiini on maksasyöpääkin aiheuttava homemyrkky. Maa- ja parapähkinät ovat erityisen alttiita aflatoksiinin muodostukselle. Suomeen tuotavia pähkinöitä tarkastetaan rutiininomaisesti tullilaboratorion toimesta. (Lähde: evira.fi ja ruokatieto.fi)
Syvällisemät lisätiedot ja kommentit pähkinöiden eroista ovat tervetulleita!
Terve,
VastaaPoistaTässä Uuden Mustan tuoreessa artikkelissani käsittelen pähkinöiden eroja:
http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/11/11/pekaanipahkinoita-sydamelle-manteleita-sokeritasapainoon.html
Kattavasti olet käsitellyt aihetta!
VastaaPoistaKiitos. Olisin kirjoittanut laajemminkin, mutta nettiartikkelissa tuli merkkimäärä vastaan. Piti pitäytyä olennaisimmassa.
VastaaPoista