torstai 21. heinäkuuta 2011

Hiilihydraatit estävät laihtumisen?

Nyt kun vähän jokainen on kokeillut karppaamista ja hiilihydraateista on tullut kirosana, on mielenkiintoista pohtia näitä hiilihydraattijuttuja vielä vähän lisää. Perusväittämä mitä populaarikirjat, webbisivut, blogit ja keskustelupalstat toistavat on seuraavan kaltainen:

”Loogisesti ajateltuna makea on sokeria ja sokeri on hiilihydraattia.Ei se siitä mihinkään muutu, ilman insuliinia ihminen ei lihoa. Jos syö oikein ja huolehtii että saa kaikki tarvitsemat mikroravinteet puhdasta ruokaa syömällä, puhdasta siksi että ruuassa mahdolliset lisäaineet, väriaineet ja makeutusaineet eivät ole ihmiselle myöskään luontaista ruokaa/ravintoa.”

Jyri Suominen 15.1.2011 Uusi Suomi
Yllä oleva lainaus on eduskuntavaaliehdokas Jyri Suomisen kolumnin "Maassamme diabeetikkoja jo 500 000 - Haluatko eroon tai välttää diabetesta?" kommenttiosiosta. Eli tulkitsen, että Jyri kuten moni muukin on sitä mieltä, että hiilihydraatit, insuliini ja ehkä myös lisäaineet estävät rasvakudoksen pienentymisen eli laihtumisen.
Kuva: www.pronutritionist.net

Nyt oli aivan pakko muiden innoittamana tehdä oma ruokavaliokokeilu. Eli laskin energian saannin kulutusta pienemmälle tasolle ja samalla huolehdin siitä, että hiilihydraattejen osuus oli jopa normaalia suurempi. Suunniteltu ruokavalio näytti ruoka-ainetasolla tältä:
Aamupala:
Paksu pala ranskanleipää, kevytlevitteen (rasvaa 29%) ja kevytjuuston (rasvaa 9%) kera
Lasillinen täysmehua
Kuppi kahvia

Kuva: www.pronutritionist.net
Lounas:
Broilerfile 100g
Riisi 150g
Tomaatti
Light-colajuoma

Välipala:
Sama kuin aamupala

Päivällinen:
Kirjolohifile 100g
Peruna 2 kpl
Kurkkua
Light-colajuoma

Iltapala:
Makeisia 100g
Rasvaton sokerilla makeutettu jogurtti 150g

Yllä oleva päivä sisältää n. 1500 kcal, josta hiilihydraatteja 68%, rasvaa 14% ja proteiinia 18%, eli high carb, low fat linjalla oli tarkoitus mennä. Ruokavalinnoissa paino oli aina hiilihydraateissa ja mahdollisimman lisäainepitoisissa vaihtoehdoissa.

Kuva: www.pronutritionist.net
Ruokavaliokokeilu kesti 13 vuorokautta. Lähtötilanteessa PAV oli 2100 kcal ja rasva% suositusten mukainen. Kaikki harrasteliikunta jätettiin pois kokeilun ajaksi. Kokeilun aikana en pitänyt kirjaa syömisistä, mutta hiilihydraattien osuus oli vähintään suunnitellun kaltainen. Välillä oli päiviä jolloin en syönyt mitään klo 14-22 välisenä aikana. Kokeilun aikana nälkä ei sanottavammin vaivannut. Satunnaiseen nälkään söin jäätelöä tai makeisia. Jaksoon sattui myös yhdet syntymäpäivät ja yhdet grillijuhlat. Syntymäpäivillä nautin hyvällä ruokahalulla neljää erilaista kakkua, makeisia ja virvoitusjuomia. Grillistä valitsin kokolihan sijaan grillimakkaraa.

Edellä kuvatun ruokavalion noudattamisen seurauksena paino putosi tasan 4 kg 13 vuorokauden aikana. Minkäänlaista nesteiden manipulointia ei kuulunut ohjelmaan. Lopuksi haluan korostaa, että ko. ohjelma ei ole mitenkään optimaalinen painonhallinnan kannalta ja ravitsemuksellisesti se on varmasti haitallinen pitkällä aikavälillä. Ehkä kalori on kuitenkin edelleen kalori...

14 kommenttia:

  1. "ilman insuliinia ihminen ei lihoa."

    Tulee mieleen sanonta "ilman (LDL-)kolesterolia ei tule sydäntautia".

    Ykköstyypin diabeetikot ja SLOSista kärsivät osaavat varmasti kertoa mikä noissa väitteissä on vialla :o

    Karppausfoorumilla on kyllä ihmisiä jotka on laihtuneet ihan sairaita määriä (60+ kiloa) karppaamalla. Joillain karppaus taitaa kuitenkin olla nälänhallintaan aika kova keino. Toi insuliiniselitys ei kyllä taida olla kuitenkaan kovin kelpo.

    VastaaPoista
  2. Oot sä sissi!! Vain näyttääksesi muille sen minkä tiesit jo ennestään tsemppasit kaksi viikkoa!!

    Kyllähän nämä "kaloreilla ei ole merkitystä" mielipiteet on aika koomisia, mutta jotenkin minulla on kutina että kun koko VHH puolen argumentointi on (uuden sukupolven vuoksiko kuten Mirka epäili?) menossa hitaasti parempaan suuntaan niin myös tähän on ehkä törmännyt vähän vähemmän.

    VastaaPoista
  3. Valtsu, karppaus kyllä aika usein toimii painonpudotuksessa. Jos ei toimi, syy on todennäköisesti liian suuressa kalorimäärässä. Toiset eivät kykene karppaamaan kovin pitkään, ja toiset lihovat heti "kuurin" loputtua.

    Patrik, mietin juuri, jos paino olisikin noussut, olisinko ollut vain hiljaa :)

    En siis kategorisesti vastusta karppausta, mutta välillä on pakko kritisoida ristiriitaisia ja selkeästi vääriäkin perusteluita. Ns. hyväkarppaus on jo todella lähellä suositusten mukaista syömistä.

    VastaaPoista
  4. Tuliko vedettyä mutkat suoriksi? Tällaisiin YKSITTÄISTAPAUKSIIN vetoaa koulusapuskalauatsmallinnus, kun jotkut kertovat VHH:n eduista!

    Melko ala-arvoinen meta!

    VastaaPoista
  5. Juuri näin pääsi käymään. Ainoa pointti piti olla se, että vaikka syö "hieman" hiilihydraatteja painon putoaminen on MAHDOLLISTA!

    Ei tämä mitään muuta todista suuntaan tai toiseen kuin, että joku voi laihtua vaikka makeisia syömällä. Kaikkihan muuten varmaan muistavat Twinkies-professorin:

    http://www.cnn.com/2010/HEALTH/11/08/twinkie.diet.professor/index.html

    VastaaPoista
  6. Ihan hyvä, että tällaisiakin juttuja tulee, kaiken VHH -tarinan vastapainoksi! Kuten sanoit tarkoitus oli vain todistaa, että on mahdollista laihtua kaloreita vähentämällä ja hiilareita runsaasti syömällä.

    Valtsun kanssa samaa mieltä, että monille karppaus lienee nälän hallintaa, ja erityisetuja voidaan saada insuliiniresistenteillä diabeetikoilla, joilla painonpudotus on yleensä erityisen vaikeaa. Tässä muuten mielenkiintoinen (yksi) tutkimus, jonka mukaan perusaineenvaihdunnassa ei tapahdu merkittäviä muutoksia, ei ruuan termisessä efektissä, eikä liikunna määrässä VHH vs low fat. Tutkijoiden mukaan VHH:n laihdutusedun on selityttävä vähemmällä ruuan käytöllä (kaloreiden saannilla)...

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15598683

    Monet muutkin hormonit vaikuttavat keskeisesti ruuan oton säätelyyn (sun oma löytö edellisessä postauksessasi): http://bit.ly/oVC1XF

    VastaaPoista
  7. Kiitos, on kiva lukea kokemuksistasi :). Pitäiskö kokeilla kun kerran on noin tehokas dieetti ;)

    Anette

    VastaaPoista
  8. Reijo, tosiaan mielenkiintoinen tutkimus. Tulos painon osalta taitaa olla aika samasuuntainen kuin pitempien tutkimusten vastaavissa vaiheissa. Ei VHH missään nimessä huono ole lyhytaikaisessa pudotuksessa, oli mekanismi mikä tahansa. Painoluokkaurheilijat tämän tietävät. Kaipaisin vielä lisää pitkiä seurantatutkimuksia.

    Yksi asia mietintämyssyn alla on makrojen jaksotus. Vähähiilarisella dieetillä olevat fitness-urheilijathan pitävät kerran 7-10 päivässä runsashiilihydraattisen päivän. Eli kahden ruokavalion parhaat puolet samassa paketissa; insuliiniresistenssi laskee, leptiinitasot eivät romahda, liikunta maistuu, sitraattisykli pyörii tehokkaasti jne. En tiedä taipuisiko tavallinen painonpudottaja moiseen?

    Anette, karkki-dietti voisi olla hitti :)

    VastaaPoista
  9. Näyttää siltä,että kokeilun tekijä on tervekroppainen, eikä hänellä ole sokeriaineenvaihdunnan ongelmia, kuten insuliiniresistenssiä tai kakkostyypin diabetesta. Mitäpä, jos joku tuollainen sairastunut söisi noin? Painolukemia tai verensokerilukemia voisi vain arvailla.

    Kenties vertailun vuoksi olisi ollut järkevää ottaa tuohon kokeiluun vastapariksi toinenkin henkilö, jolla on em. ongelmia. Minulle tuo koe ei todista mitään muuta, kuin sen, ettei kokeilleella ole ongelmia verensokeriensa kanssa.

    VastaaPoista
  10. Totta, esitelty ruokavalio ei tosiaan ole sopiva diabeetikolle. Siittähän ei tässä lainkaan ollut kysymys. Testasin vain väiteitä; 1. insuliini estää laihtumisen, 2. kalori ei ole kalori.

    Keskeistä liikapainoisella tai lihavalla kakkos tyypin diabeetikolla on vähentää energiansaantia ja lisätä energiankulutusta liikunnan muodossa. Liikunnan olisi hyvä olla säännöllistä ja suuria lihaksia kuormittavaa. Kevyt aerobinen liikunta (esim. kävely) ei aina riitä. Ruokavalion laatua on myös hyvä korjata suositusten suuntaan.

    VastaaPoista
  11. edellinen anonyymi29/7/11 11:04

    Koska sairastan tyypin kaksi diabetesta, olen joutunut heittämään viralliset ravitsemussuositukset romukoppaan.Niillä verensokeriarvot vain huononivat ja paino nousi vähentyneistä kalorimääristä huolimatta. Liikunta on tietenkin hyväksi, mutta liikunta ei kompensoi liiallisen nopean hiilihydraatin aiheuttamaa verensokerinousua, ellei liiku valtavia määriä. Olisi jo aika Suomessa asiantuntijoidenkin hyväksyä tämä, mikä monilla diabeetikoilla on hyvin tiedossa.

    VastaaPoista
  12. Valitettavan tutun kuuloinen tarina. Toiset diabeetikot pystyvät pudottamaaan painoa melko pienilläkin ruokavaliomuutoksilla. Jos olet saanut edullisia vaikutuksia käyttämälläsi ruokavaliolla, hyvä niin! Hiilihydraattien vähentäminen johtaa juuri usein vähentyneeseen energiansaantiin.

    Itse en pidä ruokavaliota ja liikuntaa vaihtoehtoina, vaan diabeetikko tarvitsee molempia. Aika vähäiselläkin liikunnalla on positiivisia vaikutuksia glukoosiaineenvaihduntaan tutkimusten mukaan:

    http://care.diabetesjournals.org/content/28/3/662.abstract

    http://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495%2803%2900499-2/abstract

    http://jap.physiology.org/content/77/3/1122.abstract

    Tässä vielä summaus vastusharjoittelun terveyshyödyistä:

    http://healthhavengym.blogspot.com/2010/12/vastusharjoittelun-merkitys.html

    Vielä mielenkiintoinen uutinen aiheeseen liittyen:

    http://www.diabetes.fi/diabetesliitto/ajankohtaista/vaitostutkimus_liikunta_ja_laihtuminen_tehostavat_glukoosiaineenvaihduntaa.html

    VastaaPoista
  13. Loistava ihmiskoe Jan! Tykkään siitä, että kaltaisesi ammattilaiset kertovat omista kokemuksistaan ja vielä näin hyvän erittelyn kera. Kiitos tästä.

    VastaaPoista
  14. Tämä "koe" EI ollut mitään suurta kärsimystä :)
    Pitää vielä korostaa, että tämä ei terveyden kannalta ole mitenkään suositeltava ruokavalio.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...