lauantai 18. syyskuuta 2010

Rasvakeskustelun jälkimainingeissa

Jos rasvakeskustelu on sekoittanut pääsi, etkä tiedä mihin luottaa, tee omat johtopäätöksesi Reijo Laatikaisen johdolla. Kannattaa lukea ansiokkaiden analyysien sisältämät linkit ajankohtaisiin tutkimuksiin.

MOT-ohjelman jälkeinen blogi-kirjoitus ja keskustelu:
http://www.pronutritionist.net/muuttuuko-kasitys-rasvojen-terveellisyydesta/

A-talkin jälkeinen blogi-kirjoitus:
http://www.pronutritionist.net/olisiko-rasvarauhan-aika/

4 kommenttia:

  1. Reijon johtopäätökset ovat osin virheelliset.

    Ks.
    Rasvahypoteesin viimeiset oljenkorret
    http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/rasvahypoteesin-viimeiset-oljenkorret/

    "Näissä kolmessa tiedekatsauksessa rasvojen vaihdon vaikutus sydänterveyteen ei ole johdonmukainen. Yksi katsaus ei puolla vaihtoa ja kaksi puoltaa sitä. Rasvan vaihdoa puoltavissa katsauksissakin vaikutus on vähäinen, tulos perustuu laadultaan kyseenalaisten tutkimusten mukaan ottamiseen ja osa tutkijoista on saanut rahoitusta margariinin valmistajalta."

    VastaaPoista
  2. Kiitos Jari sivustosi mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Tutkimuksen saralla taitaa olla vielä paljon töitä, ennen kuin kaikkien muuttujien osuus on aukottomasti selvitetty.

    VastaaPoista
  3. Tässäpä vielä lisää yhdysvaltalaista tutkimusta siitä, miten hiilihydraattien lisääntynyt käyttö lisää liikalihavuutta ja sokeritautiin sairastumista:

    http://www.nutritionjrnl.com/article/PIIS0899900710002893/fulltext

    VastaaPoista
  4. Jaahas, energian saanti on näköjään lisääntynyt Atlantin takana 30 vuoden aikana. Ja hiilihydraateja syödessä myös verensokeri nousee. Ei mikään suuren suuri yllätys.

    Kokeellisten tutkimusten valossa ravintoainejakaumalla ei ole painon kannalta paljoakaan merkitystä. Ravintosuosituksia annetaan kuitenkin pääsääntöisesti ravinnon terveysvaikutusten takia.

    Jotain on ilmeisesti tehty kuitenkin oikeinkin, koska sepelvaltimokuolleisuus esim. Suomessa on vain viidennes siitä mitä se oli 70-luvulla. Ja pitää muistaa, että vain osa väestöstä pääsee suositusten mukaiselle ravintoaineiden saantitasolle.

    Low-carb tai low-fat ääridiettien sijaan, suosittelisin kohtuullisuutta niin ravinnon kuin energiansaanninkin suhteen.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...