Tämän kirjan arviointia on toivottu jo pitkään. Alunperin ruotsiksi ilmestynyt ravitsemusneuvoja ja keittokirjailija Ulrika Davidssonin kirjoittama kirja Detox - Puhdista kehosi ja laihdu on julkaistu suomenkielisenä vuonna 2010. Kirjassa kerrotaan mitä detox tarkoittaa, kirjoittajan omia kokemuksia detoxista ja runsaasti ruokaohjeita.
Detox-ideologiassa keskeisessä roolissa ovat ihmiselle haitalliset toksiinit. Niitä ovat kirjan mukaan kemikaalit kuten saasteet, ja raskasmetallit kuten lyijy. Virallisen määritelmän mukaan toksiini tarkoittaa mikrobien tuottamia myrkyllisiä yhdisteitä. Eli jo tässä mennään pahasti metsään. Toinen detox-kuurilla häädettävä myrkyllinen kauhistus on elimistön kuona-aineet, joita kirjan mukaan ovat mm. lisä-aineet ja torjunta-aineet. Tavallisin kuona-aine taitaa kuitenkin todellisuudessa olla virtsa tai sen osa proteiiniaineenvaihdunnan tuote virtsa-aine eli urea, joka ei oikeastaan ole edes myrkyllistä. Virtsan mukana toki poistuu monenlaisia vesiliukoisia yhdisteitä ilman detox-kuurejakin.
Detox tulee sanasta detoxification mikä englannin kielessä tarkoittaa myrkkyllisyyden poistamista. Lääketieteessä "detoxification"-ohjelma tarkoittaa katkaisuhoitoa, tai näin ainakin Yhdysvalloissa. Detoxiin kuuluu läheisesti myös "itsemyrkytys"(autointoxication) -käsite, mikä tarkoittaa suoliston mikrobien tuottamien toksiinien aiheuttamaa myrkytystä. Tällöin ummetus on tietenkin lähes hengenvaarallinen tila, ja se pitää hoitaa detox-oppien mukaisesti. Valitettavasti tiede on todennut jo 30-luvulla itsemyrkytysteorian vääräksi, kun kyseisiä toksiineja ei onnistuttu löytämään. Myös suolen toiminnassa on terveiden ihmisten välillä normaalisti suurta vaihtelua.
Kirjassa suositellaan käyttämään myös erityisiä ravintolisiä, kuten UltraClear Plus. Täältä voi lukea lisää ko. ravintolisää tuottavan yrityksen omistajan Jeffrey Bland:n vaikeuksista viranomaisten kanssa. Ongelmat liittyvät lähinnä tuotteiden liioiteltuihin tai valheellisiin terveysväittämiin.
Myös Detox-kirja tekee kovia väittämiä: "Idätä ruokasi! Iduissa on aktiivisia entsyymejä, jotka hidastavat vanhenemista. Niitä on vain elävissä soluissa." Teoksessa on myös ristiriitaisuuksia. Sivulla 30 todetaan: "Esimerkiksi greipin syöminen voi heikentää muutosprosessia [myrkyn poistamisen] ykkösvaiheessa." Näin todella on, kuten esim. farmakologiaa opiskelleet hyvin tietävät. Greipin runsas nauttiminen yhdessä joidenkin lääkeaineiden kanssa voi johtaa lääkkeen pitoisuuden liialliseen kasvuun. Mutta miksi kirjan sivulla 17 sitten kuitenkin suositellaan syömään greippiä "vaiheen I aikana"? Tämä ei kirjassa selviä.
Kirjan kirjoittajien tittelit aiheuttivat hämmennystä. Ravitsemus- ja yrttiterapeutti Sanna Törsleff-Berglund on kirjoittanut luvun: Mitä kehossa tapahtuu detoxin aikana? Törsleff-Berglund käyttää ruotsissa itsestään nimitystä näringsterapeut. Tämä on virheellisesti käännetty ravitsemusterapeutiksi, vaikka oikeampi nimike olisi kai ravintoterapeutti. Ravintoterapeutiksi voi itseään Suomessakin kutsua kuka tahansa. Laillistettu ravitsemusterapeutti on ruotsiksi Ruotsissa dietist, mutta Suomessa legitimerad näringsterapeut. Sekaannuksien mahdollisuus on suuri.
Kirjan toisen esipuheen on kirjoittanut luontaislääkäri Peter Wilhelmsson. Tässä vaiheessa on varmaankin selvää ettei Wilhelmssonilla ole lääkärin koulutusta. Tästä on myös kirjoitettu Ruotsin lehdistössä. Molemmat asiantuntijat Törsleff-Berglund ja Wilhelmsson käyttävät työssään diagnostisena apuvälineenä kirjassakin mainittua Electro Interstitial Scan -laitetta. Uskomuslääketieteen tuttuun tyyliin metallilätkät päässä osaavat kertoa tietokoneen välityksellä sisäelinten kunnon, kehon pH-arvon, mahdolliset tulehdukset, hormonitasapainon ja tietenkin paljon muuta, ovathan ranskalaiset lääkärit, fyysikot, matemaatikot ja tietokoneasiantuntijat olleet kehittämässä laitetta! Miksei tällaisia korvaamattomia apuvälineitä ole kaikilla lääkärinvastaanotoilla? EIS:sta voi lukea lisää täältä, laitetta ei ilmeisesti voi edes laillisesti markkinoida Yhdysvalloissa. Muiden kuin lääkäreiden tekemiin diagnooseihin tulisi tietenkin suhtautua varauksellisesti.
Kirjan esittelemä kasvispainoitteinen ruokavalion on harmiton, mutta perustelut ruokavalion takana ovat tuulesta temmattuja. Pitkään ei ruokavaliota kannata kuitenkaan noudattaa, mm. proteiinin saanti jää helposti alhaiseksi. Paino saattaa muutaman kilon paaston kaltaisessa tilassa pudota. Terveyssatama ei suosittele kirjaa, mutta jos omistat sen jo voit kyllä hyvin käyttää sen reseptejä.
Moi!
VastaaPoistaOttamatta kantaa mihinkään suuntaan mutta kysymys: Jäi vähän lukijalle avoimeksi, että miksi arvostelussa keskityttiin pääasiallisesti kirjoittajien, tuotteiden ja laitteiden yltiöpäiseen fleimaamiseen sen sijaan, että olisi keskitytty itse asiaan eli detoxiin ja vaikkapa niiden analysointiin?
Tuli vain fiilis, että arvostelija itse ei ole kovinkaan perehtynyt detoksifikaatioon menetelmänä vaan koska titteli on ravitsemusterapeutti niin silloin pitää tällainen aihe ampua alas jo ihan pelkästä periaatteestakin?
Moi vaan,
VastaaPoistaen ole perehtynyt kaikkiin uskomushoitoihin, enkä myöskään sen enempää detoxiin. Kirjoitukseni sisältää lähinnä omia mielipiteitäni kirjasta, jota minua on pyydetty kommentoimaan. Kirja on pääasiallisesti harmiton ruokareseptikirja, mutta keskityin teoksen muuhun mielenkiintoisempaan sisältöön. Voitko esittää asiallista detox-aiheista linkkiä, johon kannattaisi perehtyä? Keskeiset viitteet detoxia käsitteleviin tutkimuksiin olisivat myös tervetulleita.
Minusta tämä oli kyllä silmiä avaava. Tällainen tavallinen tyyppi menee helposti lankaan kaikessa mikä liittyy milloin mihinkin villitykseen. Nuo kuona-ainejutut kiinnostaa kyllä. Jos niistä olisi jotain tietoa enemmän.
VastaaPoistaMitä nuihin erilaisiin ihmelaitteisiin tulee niin niihin suhtaudun kyllä suurella varauksella jo ammattini puolesta.
Minusta on aivan mainiota, että Jan tekee näitä kirja-arvosteluja. Minua nimittäin vaivaa sellainen asia, että ravintokirjoissa on yleensä surkeat viitelistat tieteellisiin artikkeleihin tai niitä ei ole lainkaan. Lisäksi useassa popularistisessa ravitsemuskirjassa sekoitellaan koeputki-, eläin- ja heikoin menetelmin tehtyjen väestötutkimusten tuloksia, osoittamatta että tällaisten tutkimuksten todistusarvo on heikko. Pitää olla kunnollisia ihmisillä tehtyjä kliinisiä interventioita (RCT-tutkimuksia) tai ainakin kohorttitutkimuksia. Niitä jos löytyy vielä kirjasta paljon ja niihin viitataan asiallisesti, silloin ollaan jo vahvemmalla pohjalla.
VastaaPoistaMiksi edellä mainittu on niin tärkeää? Siksi, että suuri yleisö ei pysty lukemaan tieteellisiä julkaisuja, vaikka ne ovatkin periaatteessa kaikkien saatavilla, ja kirjoissa ilemstyneisiin teksteihin luotetaan yllättävän paljon. Mustaa valkoisella -totta.
Ok, pointtini meni vähän ohi, joten otetaan analogia: Otan ja kirjoitan kirjan otsikolla 1 +2 = 5 ja perustelen siinä 200 sivua kirjani nimen olevan totta. Kirjasta tekee arvostelun matemaatikoksi itseään tituleeraava ihminen ja pohdiskelee siinä miten minä olen hullu ja käy läpi ongelmiani verotuksen kanssa sen sijaan, että pyrkisi näyttämään väitteeni vääräksi. Mikä on tällaisen arvostelun informaatioarvo lukijalle? Mielestäni lähestyy eksponentiaalisesti nollaa. Mikä oli sinänsä harmi, että luin nuo muutkin arvostelusi läpi ja niissä oli hyvää settiä mutta tämä arvostelu oli tosiaan vähän "vasurilla tehdyn oloinen".
VastaaPoistaSitten muita huomioita. Tuntuu tosin vähän siltä, että tässä koitan nyt keskustella Paavin kanssa Jumalan olemassaolosta mutta koitetaan.
********
"Voitko esittää asiallista detox-aiheista linkkiä, johon kannattaisi perehtyä? Keskeiset viitteet detoxia käsitteleviin tutkimuksiin olisivat myös tervetulleita."
"Mustaa valkoisella -totta."
********
Suurin osa detoxien tuloksista saadaan empiirisen tutkimuksen kautta. Näissä on toki virhemarginaaleja kuten on myös tieteellisissä tutkimuksissakin. Tuloksia saadaan laidasta laitaan kuten niitä saadaan tieteellisissä tutkimuksissakin. Tuloksia saadaan jos jonkilaisia kun lähdetään tietty päämäärä mielessä suorittamaan koetta. Myös molempien tuloksia voi tulkita juuri niin kuin itse haluaa.
Jan varmasti tietää voimaharjoitteluun perehtyneenä ja sitä harrastaneena (?), että monessa tutkimuksessa on todettu ettei ennen voimaharjoittelua tehdyillä pitkäkestoisilla venytyksillä ole vaikutusta voimantuottoon vaikka jokainen voima/painonnostaja (sekä maailmalla arvostettu valmentaja) tietää, että totuus on päinvastainen.
Tästä ei myöskään tarvitse mennä kauhean kauas taaksepäin kun meillä oli "mustaa valkoisella -totuus", että kanamunan keltuainen on heti Hitleristä seuraava. Tästä ei varmaan tarvitse sarkastella enempää? :)
Myöskin taannoisessa D-vitamiinkikeskustelussa todettiin yhdessä tuumin, että esim. D-vitamiinista on yli 25 000 tutkimusta. Sieltä voi jokainen halutessaan löytää näyttöä, että yö on päivä jos haluaa.
Jokainen meistä voi ottaa pubmedin kouraan, typottaa sinne, että "fish oil cancer death", poimia sieltä ne <1%:n tutkimukset, skipata loput ja saada aikaan jotain tällästä: http://raypeat.com/articles/articles/fishoil.shtml
Loppukaneettina, että ei minullakaan ole oikeata vastausta tähän aiheeseen. Lähinnä suosittelisin hieman sen oman hiekkalaatikon ulkopuolelle kurkistamista. Sieltä voi löytyä kaikkea jännää, mielenkiintoista ja toimivaa. Toki myös paljon huuhaata, siitä olen yhtä mieltä. Huuhaata on "leireissä".
Tarkoitus onkin vain esittää mielipiteitä ja ajatuksia jostain asiasta, lähinnä omasta näkökulmasta. Jokainen ajatteleva ihminen voi sitten tehdä omat johtopäätöksensä, niinkuin sinäkin olet tehnyt. Kannattaa tietenkin myös itse lukea kirja, jos arvioni kattavuus ei tyydytä.
VastaaPoistaHyvät tieteelliset tutkimukset ovat juuri empiirisiä, joissa tutkimuskohdetta voidaan mitata. Luulen, että tarkoitit ennemminkin teoreettista tutkimusta, jossa kohteeseen tutustutaan ajatusmallien avulla. Siihenhän detox-ajattelu kai perustuu.
Juuri empiirisiin tutkimuksiin haluaisin tutustua, mutta jos syötän mainitsemaasi pubmediin esim. "detox diet", niin aika hiljaista on. Korostan vielä, että kirjan sisältö muodostuu pääosin ruokaohjeista, joita en halua lähteä arvioimaan tarkemmin. Makunsa kullakin. Jos voisit vielä valoittaa, missä voisin kurkistaa hiekkalaatikon ulkopuolelle. :)
En muuten aivan ymmärtäny venyttely-vertaustasi. Oma kantani oman kokemukseni ja kirjallisuuden perusteella on ettei venyttely estä harjoittelusta johtuvia lihasvammoja ja että venyttely saattaa vähentää voimantuottoa. Venyttelystä toki voi olla muuta hyötyä.
Anonyymin kehoitus kurkata oman hiekkalaatikon ulkopuolelle on erittäin relevantti. Sitä asiantuntijoiden on todellisuudessa vaikea tehdä. Tunnustan.
VastaaPoista