torstai 30. syyskuuta 2010

Kaksi erilaista kirjaa samasta aiheestaTällä kertaa arvioitavana kaksi erilaista kirjaa, jotka molemmat periaatteessa käsittelevät samaa aihepiiriä. Ensimmäisenä on Jouni Virtamon kirjoittama ja Docendon vuonna 2009 kustantama Monipuolinen kuntosaliharjoittelu - voimaa, kuntoa ja kiinteyttä. Virtamo kirjoittaa aiheesta kymmenien vuosien kokemuksella. Kirjassa käsitellään huolellisesti kaikki tavallisimmat harjoitusliikkeet, ohjelmat, erikoistekniikat ja aerobinen harjoittelu. Takakannessa mainostetut ravitsemusohjeet ovat mielestäni suppeita; 150 sivusta ravitsemukselle on uhrattu 8 sivua. Tulosten kannalta, ravitsemus on harjoitteluun verrattuna vähintään yhtä tärkeää. Luvatut edistyneet harjoitusohjelmat aiheuttavat pettymyksen; 2- ja 3-jakoiset ohjelmat eivät ole kovinkaan edistyneitä. Kirjan taitto on todella näyttävä ja se sisältää runsaasti värikuvia. Jotain tuntuu kirjasta kuitenkin puuttuvan. Vaikuttaa siltä, että Virtamo olisi kirjoittanut vain päivityksen 80-luvun kirjaansa Bodaus. Mitään varsinaisesti uutta kirja ei sisällä, ei uutta tietoa, eikä suuria tunteita. Olisi paljon mielenkiintoisempaa lukea Virtamon omista kokemuksista harjoittelusta, erityiseti liittyen kehonrakennuksen kultaikoihin 70- ja 80 lukujen vaihteeseen. Tätä varsin kliinistä kirjaa voi suositella vain aloittelijoille, jotka eivät vielä alan kirjallisuuteen ole perehtyneet.

Toinen kirja on nimeltään Kesäksi kuntoon. Sen on kirjoittanut harjoitteleva pariskunta Meri-Tuuli ja Aatu Karri. Kirjan on kustantanut vuonna 2007 Meri-Tuulen henkäys Oy, eli kyse on käsittääkseni omakustanteesta. Aluksi ajattelin, että nyt on menty siitä mistä aita on matalin. Kirjan taittoa ei ole tehnyt ainakaan ammattilainen; kirjan teksti on kirjoitettu yhteen pötköön ilman kappalejakoa ja typografiakin taitaa olla tekijöille vieras termi. Mustavalkoisia ihan laadukkaita treenikuvia on runsaasti. Liikkeitä on esitelty paljon, mutta osasta on unohtunut mm. liikkeen nimi! Kirjan varsinainen sisältö on kuitenkin timanttista. Keski-iässä harjoittelun aloittaneet kirjoittajat kuvaavat yksityiskohtaisesti oman harjoitusohjelmansa. Ja ohjelma on ilmeisen tehokas; liikuntaa harrastamattomasta naisesta muokkautuu ohjelman avulla kilpaileva voimaurheilija! Kirjassa ei luvata, että sen sisältämä ohjelma sopii kaikille. Kirja sisältää vain tarkan kuvauksen kahden ihmisen harjoittelusta, ja sen amatöörimäinen ote lisää loppujen lopuksi sisällön uskottavuutta.

Molemmat kirjat ovat takakansien perusteella aloittelijoille suunnattuja, mutta jälkimmäinen on huomattavasti mielenkiintoisempi, ja sen ohjeet sopivat paremmin jo hieman kokeneelle harjoittelijalle.

keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Päivän treeni: etureidet ja leveä kantalihas

Paikka: Classic Gym
Paino: 97,5kg
Treenin kesto: <30min
Tänään jatkettiin treenaamista tuttuun tyyliin; ensin kuormitettiin raskaalla vastuksella ja sitten "fill and stretch"

Jalkaprässi useita lämmittely sarjoja ja lopuksi tiukka 1x6
Ojennus 1x12 ja 1x15
Kyykky Icarian koneessa hitaasti venyttäen 1x8

Pohjeliike istuen 3x8 + viimeisen sarjan loppuun osatoistoja (burns)

lauantai 18. syyskuuta 2010

Paksuutta selkälihaksiin

Treenipäiväkirjan tarkoituksena on antaa kuva siitä, kuinka itse treenaan. Samalla tulee  pidettyä kirjaa harjoittelusta. Harjoitteluun  liittyvät kysymykset ja kommentit ovat sallittuja.

Harjoituspaikka: privaattisali
Paino: 96,5kg
Harjoituksen kesto: <30min

Ensimmäisessä liikkeessä oli tarkoitus käyttää riittävän suuria painoja, jotta mahdollisimman moni nopea motorinen yksikkö aktivoituisi.

Kulmasoutu vastaotteella pari lämmittely  sarjaa ja työsarjana 1x6

Harjoittelun seuraavan osion tarkoituksena oli maksimoida lapoja lähentavien lihasten pumppi. Liikkeet tehtiin nopeassa tahdissa lyhyillä tauoilla.

Yliveto taljassa köydellä 2x15
Soutu t-tangolla 2x15
Käänteinen soutu smith-laitteessa 2x15
Olankohautus smith-laitteessa 2x10
Vipunosto kulmassa taljassa 1x12

Viimeisen liikkeen tarkoituksena oli aiheuttaa mikrovaurioita lihassoluja ja lihaksia ympäröiviin sidekudoskalvoihin. Liike tehtiin hitaasti ja täydellä liikeradalla turvonnutta lihasta venyttäen sekä ääriasennoissa pysäyttäen. Aiheesta voi lukea lisää netistä seuraavia hakusanoja hyväksi käyttäen: superslow training, faschia stretching ja HIT (High Intensity Training).

Soutu alataljassa 1x8

Harjoittelun aikana:
vesi n. 5dl

Heti treenin jälkeen palautumisjuoma:
hydrolisoitu heraisolaatti n.50g
l-glutamiini 3g
dekstroosi n.30g
vesi 6dl

Rasvakeskustelun jälkimainingeissa

Jos rasvakeskustelu on sekoittanut pääsi, etkä tiedä mihin luottaa, tee omat johtopäätöksesi Reijo Laatikaisen johdolla. Kannattaa lukea ansiokkaiden analyysien sisältämät linkit ajankohtaisiin tutkimuksiin.

MOT-ohjelman jälkeinen blogi-kirjoitus ja keskustelu:
http://www.pronutritionist.net/muuttuuko-kasitys-rasvojen-terveellisyydesta/

A-talkin jälkeinen blogi-kirjoitus:
http://www.pronutritionist.net/olisiko-rasvarauhan-aika/

torstai 9. syyskuuta 2010

Olli Ilander: Liikuntaravitsemus

Liikuntaravitsemus

Sain vihdoin käsiini Olli Ilanderin toimittaman kirjan Liikuntaravitsemus, jonka on vuonna 2006 kustantanut VK-Kustannus Oy. Kirja ei ole mikään romaani, vaan enemmänkin liikuntaa harrastaville suunnattu ravitsemuskäsikirja. Ilanderin lisäksi kirjoittajiin kuuluvat: Patrik Borg, Marika Laaksonen, Katja Pethman, Annika Marniemi, Jaakko Mursu ja Carola Ray. Kirjoittajista osa onkin tuttuja jo omilta opiskeluajoittani, ja voinkin taata, että ainakin heillä on vahvaa ravitsemus- ja liikuntaosaamista.

Kirja on jaettu kolmeen osaan, joista ensimmäinen osa käsittelee ruokaa, energiaa ja ravintoaineita. Tämä osa ei tarjonnut itselleni mitään uutta tai erityisen mielenkiintoista, vaan tyydyin tarkastelemaan tekstiä ja kuvia pintapuolisesti. Teksti sisältää runsaasti viitteitä tieteellisiin tutkimuksiin, mutta täydelliset viitetiedot löytyvät vain kustantajan kotisivuilta. Itse pitäisin perempana, jos ne olisivat mukana kirjassa.

Toinen osa käsittää liikunnallisesti aktiivisten erityisryhmien ravitsemuksen. Näitä erityisryhmiä ovat: lapset, nuoret, ikääntyvät, urheilevat naiset, vatsavaivoista kärsivät, sairastelevat urheilijat ja painonpudottajat. Ammatillisesti mielenkiintoisin luku koski urheilevien naisten ravitsemusta. Tässä luvussa Patrik Borg ja Hannele Hiilloskorpi ansiokkaasti käsittelevät mm. syömishäiriöitä ja laihduttamista. Myös luku urheilijoiden sairastelusta on lukemisen arvoinen.

Kirjan kolmas ja viimeinen osa on mielenkiintoinen erityisesti kilpaurheilijoiden ja valmentajien näkökulmasta. Se on jaettu kahteen lukuun; ravitsemus voima- ja kestävyysurheilussa. Aktiivisena voimaharjoittelijana erityisesti kestävyysurheilijan ravitsemus antoi enemmän uutta tietoa. On hauska havaita, että voima- ja kestävyysurheilun ravitsemus on lähentynyt toisiaan. Esim. kestävyysurheilussa on viimeaikoina herätty huomaamaan proteiinien suorituskykyä parantava vaikutus.

Kirja sisältää tieteellisen tiedon lisäksi huomattavasti käytännön ohjeita, jotka on kerätty omiin laatikoihinsa. Myös kiistanalaisia kysymyksiä ja ravitsemukseen liittyviä myyttejä käsitellään omissa laatikoissaan. Suosittelen kirjaa lämpimästi käsikirjaksi kaikille vakavissaan liikuntaan suhtautuville; kuntoilijoille, urheilijoille ja valmentajille. Tämä on ylivoimaisesti paras suomalainen alan kirja, tähän mennessä.

Ravitsemuspäiville ilmoittautuminen

Huomenna on viimeinen ilmoittautumispäivä 18. Valtakunnallisille Ravitsemuspäiville, jossa teemana on liikunta ja ravitsemus.

Ilmoittautuminen:
http://www.rty.fi/valtakunnalliset_ravitsemuspaivat_ilmoittautuminen.php

Ohjelma:
http://www.rty.fi/valtakunnalliset_ravitsemuspaivat_ohjelma.php