sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Onko punajuuri jumalten superruokaa?

Liikunta, ravitsemus ja terveys OSA 2.


Superruoalla tarkoitetaan ruokaa, joka on poikkeuksellisen ravinnetiheää. Superruoat ovat yleensä lääkinnällisiä ruokia, joilla on vahva kulttuurihistoriallinen tausta. Punajuuri (beta vulgaris var. conditiva) pärjää hyvin näillä kriteereillä. Sen villiä muotoa rantajuurikasta on käytetty antiikin Kreikassa ja Roomassa lääkekasvina ja sitä väitetään tarjotun auringonjumala Apollonille hopealautasella muinaisen maailman keskustassa Kreikan Delfoissa.

Punajuuressa on runsas ja muista ruoka-aineista poikkeava ravintoaineiden kirjo. Se sisältää huomattavia määriä nitraattia, betaiinia, sokeria, vesiliukoista kuitua, C-vitamiinia, pyridoksiinia (B6-vitamiini), folaattia (B9-vitamiini), mangaania, magnesiumia, kaliumia, rautaa ja antioksidanttisia väriaineita betalaiineja.

tiistai 2. joulukuuta 2014

Proteiinit ovat nousemassa parrasvaloihin

Liikunta, ravitsemus ja terveys OSA 1.

Tähän päivään saakka ravitsemuskeskustelussa rasvat, hiilihydraatit ja vitamiinit ovat saaneet suurimman huomion. Kuitenkin viimeaikoina myös proteiineihin on alettu kiinnittää enemmän huomiota. Proteiinin minimitarvetta lukuun ottamatta proteiinin määrän tai laadun vaikutuksia terveyteen ei juuri tunneta. Myös suorituskykyvaikutusten selvittämisessä on vielä paljon työtä. Proteiini on biologisesti arvokas ravintoaine, sen tuottaminen vaatii valtavasti energiaa ja resursseja. Siksi kehitysmaissa kamppaillaan proteiinialiravitsemuksen kanssa, mutta länsi-maissa proteiinin saanti on runsasta.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...